BMW EfficientDynamics Разход и емисии

РАЗХОД И ЕМИСИИ.

BMW EfficientDynamics: Детайли за метода за измерване на разхода на гориво и СО₂ емисиите, както и за дизеловата технология.

Разходът на гориво и СО2 емисиите на новите автомобили се определят с помощта на стандартизиран метод. През септември 2018 година валидният досега New European Driving Cycle (NEDC) бе заменен с по-близкият до всекидневието цикъл WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). В допълнение към това се прилага и тестът за емисии RDE (Real Driving Emissions), който измерва вредните емисии директно на пътя. С новият тестов метод в бъдеще потребителите ще могат още по-добре да се осведомят за разхода на гориво и емисиите на своя автомобил. На тази страница ще получите полезни информации и за устойчивостта и ефективността на дизеловите двигатели.

Прочети повече
РАЗХОД И ЕМИСИИ. BMW EfficientDynamics: Детайли за метода за измерване на разхода на гориво и СО₂ емисиите, както и за дизеловата технология.

5 ФАКТА ЗА МЕТОДА ЗА ИЗМЕРВАНЕ WLTP.

 • 01 Новото законово измерване на разхода WLTP има по-практична насоченост.
 • 02 Тестовете се провеждат за по-дълъг период от време, при по-високи скорости и с по-динамична прогресия.
 • 03 Стандартните стойности на новата процедура за измерване са по-близки до реалните стойности на потреблението.
 • 04 Детайлите предлагат по-голяма степен на прозрачност по отношение на очакваните разходи за гориво.
 • 05 Техниката на измерване на WLTP е в процес на постепенно внедряване от 1 септември 2017 г.

МЕТОД ЗА ИЗМЕРВАНЕ WLTP.

Прецизен тестов метод за максимално реалистични стойности на разхода на гориво и СО₂ емисиите.

Методът за измерване WLTP е базиран на събирани по целия свят, реални данни от шофиране, благодарение на което установените стойности за по-близки до реалността. Това означава и дефинирани по нов начин, значително по-строги тестови условия и по-високи скорости, както и значително по-висока продължителност на тестовете (30 вместо 20 минути).
За по-прецизно измерване на СО2 емисиите при този тестов метод се взимат под внимание серийното, както и допълнителното оборудване на автомобила. В резултат на това за всеки тип автомобили се установяват две стойности: най-ниският и най-високият разход на гориво с оглед аеродинамиката, теглото и съпротивлението при търкаляне. Благодарение на метода WLTP можете по-добре да прецените разхода на гориво и емисиите на един автомобил. В случай на конкретна автомобилна конфигурация директно се дава индивидуалната стойност на разхода. Въпреки това и при този тестов метод са възможни отклонения в реалния живот. Независимо от това разходът на гориво във всекидневието и СО2 емисиите се влияят от различните топографски, климатични и индивидуални условия при шофиране. Влияние оказват и ситуацията на пътя, актуалното натоварване на автомобила и ползването на климатичната инсталация. Едно е сигурно: Тестовите условия са по-реалистични от преди, благодарение на което на хартия можете да очаквате по-високи стойности на разхода и СО2 емисиите респективно по-малък пробег при електромобилите. Това обаче не се отразява негативно на реалния разход или пробега. Освен това BMW Group постоянно разработва нови технологии за подобряване на разхода и пробега.
Всички автомобили на BMW Group, които могат да бъдат поръчани в EU28+, са сертифицирани по WLTP.
В Германия обаче законодателят изисква в началото измерените по WLTP стойности да бъдат комуникирани чрез преизчисляване към NEDC. За тази цел Европейската комисия разработи метод за корелация, който е задължителен за всички автомобилни производители.
Целта на тази фаза е опростяване на прехода. Периодът зависи от съответното национално законодателство и е различен в отделните държави.
От септември 2018 година всички автомобилни производители са задължени от закона да тестват по метода WLTP всичките си автомобили, продавани в ЕС, както и Швейцария, Турция, Норвегия, Лихтенщайн и Израел (EU28+).
От януари 2021 година във всички държави, които приемат законодателството на ЕС за регистрация на автомобили, всички автомобили трябва да бъдат сертифицирани и комуникирани със стойности по WLTP.

Прочети повече

WLTP В СРАВНЕНИЕ С NEDC.

Научете повече за разликите между стария и нов метод за тестване..

Тестов метод
NEDC
WLTP

REAL DRIVING EMISSIONS (RDE).

Реалистични измервания на вредните емисии по време на шофиране по пътя.

От средата на май 2016 година RDE измерванията („Real Driving Emissions“) са задължителни за всички автомобилни производители в ЕС, както и в Швейцария, Турция, Норвегия, Лихтенщайн и Израел. При тези RDE тестове вредните емисии, например фините прахови частици и азотните оксиди (NOx) се измерват директно при шофиране по пътя. По този начин се определят средните стойности на емисиите, които могат да бъдат очаквани във всекидневното шофиране. За допълнително понижаване на стойностите на вредните емисии във всекидневието при своите модели BMW Group използва различни технологии за пречистване на отработените газове.

Така например мерките на BMW BluePerformance понижават емисиите на азотни оксиди при дизеловите двигатели. С въвеждането на новото поколение 6-цилиндрови двигатели при дизеловите варианти от 2020 година разположеният близо до двигателя капацитивен катализатор е заменен с още по-мощна SCR система. Благодарение на това значително се подобрява преобразуването на NOx, най-вече при движение в града. В допълнение към това в дъното на автомобила е монтиран втори SCR катализатор, който в зависимост от модела е оборудван със собствено дозиране на AdBlue®.

BMW Group бе първият автомобилен производител, който въведе в серийно производство комбинацията между NOx капацитивен катализатор и SCR система. С налагането на двойното дозиране на AdBlue® BMW отново поставя стандартите при пречистването на отработените газове и понижаването на вредните емисии.

Освен това от 2006 година дизеловите автомобили серийно се оборудват с филтри за фини частици, за да се понижат емисиите на фини прахови частици. И при бензиновите модели постепенно навлизат специални филтри за твърди частици.

От 01.10.2020 година BMW произвежда само EU6d автомобили – тоест цели 3 месеца преди задължителния по закон краен срок 01.01.2021 година. По този начин BMW Group успява да постигне граничните стойности на RDE за Euro-6d, които от януари 2020 година са задължителни за всички нови автомобили. За разлика от Euro 6c нормата за вредни емисии Euro-6d вече поставя изисквания и за максималните стойности на броя на частиците и азотните оксиди при RDE измерванията. Сертифицирането по EU6d гарантира, че автомобилът отговаря на най-строгите актуални максимални стойности в ЕС.

Прочети повече

ДВИГАТЕЛИ С ТЕХНОЛОГИЯ BMW TWIN POWER TURBO.

Мощни и ефективни: бензиновите и дизеловите двигатели на BMW.

Иновативните бензинови и дизелови двигатели с технология BMW TwinPower Turbo са сърцето на всяко BMW. Те комбинират най-новите системи за впръскване, напълно променливото управление на мощността и иновативна технология на турбокомпресорите.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics BMW TwinPower Turbo бензинови двигатели

BMW TwinPower Turbo бензинови двигатели

Иновативният 3-цилиндров бензинов двигател с изключително спокоен ход, 4-цилиндровият бензинов двигател и многократно отличаваният с наградата „Engine of the Year Award“ BMW TwinPower Turbo редови 6-цилиндров бензинов двигател поставят стандарти. В най-новото си поколение семейството двигатели на BMW EfficientDynamics е още по-икономично, екологично и мощно от предишните поколения.
За да се повиши ефективността и динамиката, този пакет от иновации - крайъгълен камък на стратегията BMW EfficientDynamics - комбинира най-новите технологии за впръскване и напълно променливото управление на клапаните Valvetronic включително двоен VANOS с иновативна технология на турбокомпресорите. Резултатът е особено ефективно задвижване, което по впечатляващ начин доказва признатата компетентност на BMW при разработката на двигатели.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics BMW TwinPower Turbo дизелови двигатели

BMW TwinPower Turbo дизелови двигатели

BMW TwinPower Turbo дизеловите двигатели са олицетворение на последователното реализиране на идеята на BMW EfficientDynamics: отлични стойности по отношение на икономичността, мощността и спокойния ход, комбинирани с нисък разход на гориво. Тяхната ефективност и динамика е извън всякакво съмнение. При това BMW TwinPower Turbo 3-цилиндровите дизелови двигатели са идеалните базови моторизации, а иновативните BMW TwinPower Turbo 4-цилиндрови дизелови двигатели и особено мощните BMW TwinPower Turbo редови 6-цилиндрови дизелови двигатели работят особено екологично и с ниско триене. По този начин винаги се гарантира максимална радост от шофирането. Дизеловите двигатели на семейството агрегати BMW EfficientDynamics с олекотена алуминиева конструкция са оборудвани с пълнене с турбокомпресор с променлива геометрия. Оборудвани са с директно впръскване CommonRail от най-ново поколение.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics BMW дизелов двигател детайл

BMW ДИЗЕЛОВИ ДВИГАТЕЛИ: НАПРЕДНИЧАВИ, УСТОЙЧИВИ И ЕФЕКТИВНИ.

Дизеловите агрегати са не само особено икономично, но и иновативно и високо ефективно задвижване, което по устойчив начин допринася за постигането на климатичните цели. Благодарение на иновативното впръскване на AdBlue® емисиите на азотни оксиди на модерните дизелови автомобили на BMW е близък до нула. За допълнително понижаване на вредните емисии се прилагат и допълнителни технологии за пречистване на отработените газове. Благодарение на това дизеловият двигател е ефективна и устойчива форма на задвижване най-вече за водачите, които редовно изминават дълги разстояния. При BMW Group всички видове задвижвания се модернизират и подобряват едновременно.

ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ДИЗЕЛОВИТЕ ДВИГАТЕЛИ.

Устойчивост, икономичност или ефективност: има много основателни причини да изберете модерните дизелови двигатели. Но често липсват факти и допълнителна информация. Осведомете се сами и се насладете на информативния обзор по темата дизелово задвижване и вредни емисии.

Прочети повече
 • Дизеловият двигател и околната среда
 • Фини прахови частици и филтри за частици.
 • Какво точно е СО₂?
 • Какво означава NOx?
 • EU норма за вредни емисии
 • Екологични зони
 • Екологичен стикер
BMW EfficientDynamics Ефективно шофиране

ПО-ЕФЕКТИВНО ШОФИРАНЕ С BMW EFFICIENT DYNAMICS.

BMW EfficientDynamics Иновативните технологии на BMW EfficientDynamics

ИНОВАТИВНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ НА BMW EFFICIENT DYNAMICS.

FAQ – МЕТОД ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА РАЗХОДА И ЕМИСИИТЕ.

Вашите въпроси. Нашите отговори.

 • Какво е WLTP?
 • Какво е цикълът за движение WLTP?
 • Какво означава WLTP за мен?
 • Какво е RDE?
 • Какво е Euro 6?
 • Какво означава Selective Catalytic Reduction (SCR)?
 • Какво е BluePerformance?
 • Какво представлява филтърът за твърди частици?
 • Какво означава WLTP за електромобилите и хибридните автомобили?