BMW PERSONAL COPILOT: АВТОНОМНО ШОФИРАНЕ.

На ваша страна, когато решите.

В бъдеще ще се наслаждавате още повече на всяко пътуване с вашето BMW. Защото ще имате избор дали да шофирате сами или да позволите да бъдете возени. Между другото, при BMW всички иновативни технологии за автоматизирано шофиране са съчетани на едно място: BMW Personal CoPilot асистиращите системи вие още днес можете да се насладите на това, което ви очаква. В едно бъдеще, където шофирането на едно BMW е още по-сигурно, по-икономично и по-емоционално – така че всеки момент да изпитвате чиста наслада.

Прочети повече
BMW PERSONAL COPILOT: АВТОНОМНО ШОФИРАНЕ.На ваша страна, когато решите.
Интериор на BMW Vision iNEXT с жена, която се обръща към задната седалка
Кокпит на BMW Vision iNEXT, поглед пред панорамният покрив
Задна седалка на BMW Vision iNEXT с чувствителен на допир материал
Три четвърти изглед отпред на BMW Vision iNEXT пред стена

МОЕТО ЛЮБИМО МЯСТО.

Най-хубавото място, от което можете да шофирате: BMW Vision iNEXT. Визията на един автомобил, който по всички пътища осигурява усещане за доверие и спокойствие, сякаш сте у дома си. Напълно електрическо, високо автоматизирано и изцяло свързано, BMW Vision iNEXT разкрива неподозираните възможности на пътуването. Това дава изцяло нова дефиниция както на автономното шофиране, така и на интериора. Не само иновативно и естетически. Това е място, където да се чувствате уютно и сами да решите как да прекарате времето си. Визионерска радост от шофирането, която превръща всеки път във ваше любимо място.


Благодарение на иновативната технология BMW Personal CoPilot в BMW Vision iNEXT можете сами да решавате дали ще шофирате сами или ще предоставите управлението на автономното шофиране. В режим „Boost“ вие сами управлявате автомобила с волана. В режим „Ease“ вие предоставяте управлението на BMW Vision iNEXT. Чрез гласови команди или чрез докосване на логото на BMW на волана интериорът се променя по следния начин: воланът се отдръпва назад и осигурява повече свобода, педалите потъват, като по този начин се създава напълно равно пространство за краката. Водачът и пътникът до него могат да се обърнат с лице към спътниците си на задната седалка. Освен това на дисплеите се изобразяват само информативни детайли за най-близкото обкръжение.

АВТОНОМНОТО ШОФИРАНЕ ДНЕС.

Сиво BMW Серия 7 се движи по мост на фона на града

Автономната тестова флотилия на BMW се движи по целия свят.

Една обща цел: визионерската промяна. Над 10 години BMW работи успешно по разработките, които ще осигурят напълно автономно шофиране. Още през 2006 година едно BMW Серия 3 самостоятелно направи обиколка на Хокенхаймринг, а от 2011 година се провеждат изпитания на пътя по автомагистрала А9 между Мюнхен и Нюрнберг. От 2014 година по-модерните прототипи са оборудвани с 360-градусово следене на околността и по този начин са в състояние да предотвратяват инциденти. През същата година един прототип на BMW за пръв път дрифтира самостоятелно по Las Vegas Speedway и доказа, че владее и шофирането в граничен режим. Междувременно автоматизираните автомобили са в състояние да паркират напълно самостоятелно без водач. С откриването на BMW Group Autonomous Driving Campus до Мюнхен през 2018 година последователно се стимулират разработките за серийното производство на автоматизирано движещи се автомобили на BMW. С разширяването на тестовата флотилия на BMW Personal CoPilot BMW Group събира данни от сензорите на автомобилите при най-различни ситуации на пътя в Германия, САЩ, Израел и Китай, които са необходими за сигурността, симулациите и алгоритмите на Machine Learning.

БЪДЕЩЕТО СЕ ДВИЖИ АВТОНОМНО.

Дисплей с навигационна графика на гърба на облегалката на седалката на водача на BMW

BMW е лидер. С помощта на изкуствения интелект.

Не държите нищо в ръцете си и въпреки това всичко е под контрол – вашето BMW ще има възможност да реагира надеждно и понятно за всички други участници в движението при всевъзможни ситуации на пътя. С помощта на изкуствения интелект чрез най-модерни хардуер и софтуер то ще притежава възможността самостоятелно да се справя със ситуациите на пътя. Благодарение на предвиждащото шофиране всяко автономно движещо се BMW значително ще намали вероятността от инциденти и в идеалния случай дори ще ги предотврати напълно. Все пак всяко BMW ще бъде самообучаващо се и ще ви води по много спокоен начин през задръстванията и натоварения трафик, като при това ще изразходва значително по-малко енергия.

Три четвърти преден изглед на BMW Серия 5 Седан в бяло.

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА СВОБОДАТА НА УТРЕШНИЯ ДЕН
ОЩЕ ДНЕС.

При много модели на BMW още днес можете да се насладите на свободата на утрешния ден, защото те вече разполагат с множество иновативни, частично автоматизирани асистиращи системи, които ви предлагат по-висока сигурност и правят живота ви по-комфортен. И то не само по време на пътуването, но и при паркиране. Насладете се на преимуществата на тези интелигентни асистиращи системи и открийте колко много технологии от бъдещето има още днес в едно BMW.

Прочети повече

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА СВОБОДАТА НА УТРЕШНИЯ ДЕН
ОЩЕ ДНЕС.

BMW АСИСТИРАЩИ СИСТЕМИ.

Иновативните асистенти за шофиране правят вашето BMW още по-умно.
Насладете се на спокойствие и сигурност - във всяка ситуация - когато маневрирате и паркирате. Насладете се на усещането да бъдете в сигурни ръце: с BMW Personal CoPilot асистиращите системи на ваше разположение.

Прочети повече
Снимка на синьо BMW в движение на фона на стъклен надлез

Интелигентно шофиране.

Интелигентно шофиране – почти самостоятелно. Иновативните функции на Асистент за шофиране Professional ви облекчават при управлението на автомобила. При скорост до 210 км/ч Асистентът за завиване и водене в лентата включително подпомагане в тесни участъци ви подпомага комфортно чрез кормилното управление по всички видове пътища и води автомобила в средата на лентата му. Активният контрол на скоростта с функция Stop&Go поддържа желаната скорост и избраната дистанция до движещия се отпред автомобил. По желание Speed Limit Assistant автоматично поема контрола на актуалната скорост.

Прочети повече
Поглед в кокпита на BMW с мъж зад волана

Интелигентно паркиране.

Без стрес при паркиране. Асистентът за паркиране Plus облекчава паркирането и маневрирането. Оборудването включва системата Surround View, която се състои от Top View, Panorama View и View, както и Асистент за паркиране и Асистент за движение на заден ход.

При движение на преден ход със скорост до 35 км/ч Асистентът за движение на заден ход запаметява последните 50 метра, за да може по желание да се върнете по същата отсечка. При това BMW поема кормилното управление и вие можете да се концентрирате върху следенето на зоната около автомобила.

Прочети повече
Мъж говори по телефона на фона на синьо BMW и градски пейзаж

Интелигентна сигурност.

Докато шофирате, Асистентът за поддържане на лентата с активна защита срещу страничен удар ви подпомага при опасност от напускане на лентата или сблъсъци с приближаващи се отстрани автомобили чрез автоматични коригиращи спирачни намеси. Предупреждението при опасност от сблъсък ви подпомага със спирачни намеси при предотвратяване на сблъсъци. Помощта при избягване на препятствия ви подпомага при заобикаляне на неподвижни или движещи се препятствия. При здравословни проблеми на водача Асистентът за аварийно спиране поема контрола над автомобила, за да може да го спре сигурно встрани от пътя.

Прочети повече

Разход на гориво и CO₂ емисии.

 • Разход на електроенергия и СО2 емисии на BMW i3 (2):
  Среден разход на гориво в л/100 км: 0
  CO2 емисии в г/км: 0
  Среден разход на електроенергия в кВтч/100 км: 13,1
  Комбиниран електрически пробег в км: 359
  Практически чисто електрически пробег в км: до 260

  Разход на електроенергия и СО2 емисии на BMW i3 с Range Extender* (2):
  Среден разход на гориво в л/100 км: 0,6
  CO2 емисии в г/км: 13
  Среден разход на електроенергия в кВтч/100 км: 11,5
  Комбиниран електрически пробег в км: 235
  Практически чисто електрически пробег в км: до 380

  Разход на електроенергия и СО2 емисии на BMW i3s (2):
  Среден разход на гориво в л/100 км: 0
  CO2 емисии в г/км: 0
  Среден разход на електроенергия в кВтч/100 км: 14,6–14,0
  Комбиниран електрически пробег в км: 330–345
  Практически чисто електрически пробег в км: до 260

  Разход на електроенергия и СО2 емисии на BMW i3s с Range Extender* (2):
  Среден разход на гориво в л/100 км: 0,7
  CO2 емисии в г/км: 14
  Среден разход на електроенергия в кВтч/100 км: 12,5
  Комбиниран електрически пробег в км: 220
  Практически чисто електрически пробег в км: до 380

  * Данните са измерени при тестовия цикъл NEDC

  Пробегът зависи от множество фактори, особено: личния стил на шофиране, избрания маршрут, метеорологичните условия, ползването на отопление/охлаждане и предварителна подготовка на автомобила.

  Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с основна конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционалното допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

  Данните за автомобилите, означени с (2), са предварителни.

  Данните за автомобилите, означени с (3), вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите. [При тези автомобили установяването на данъците и другите свързани с автомобилите данни, които (също) са базирани на емисиите на СО2, могат да са различни от указаните тук данни.]

  СО2 спесификациите за ефективност са измерени в съответствие с директива 1999/94/EC и Pkw-EnVKV в актуалната им версия и за класификация ползват данните за разхода на гориво и СО2 емисиите на NEDC.

  Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошура, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.