ПО-ГОЛЯМ ЕФЕКТ.
ПО-МАЛКО УСИЛИЯ.

Интелигентно управление на енергията.

Всяко BMW се оборудва серийно с технологиите на BMW EfficientDynamics като автоматична функция Старт/Стоп, регенерация на спирачната енергия или електрическо сервоусилване. Взаимодействието на тези технологии се осигурява от интелигентното управление на енергията и още днес гарантира устойчива мобилност.

ПО-ГОЛЯМ ЕФЕКТ. <br> ПО-МАЛКО УСИЛИЯ.Интелигентно управление на енергията.

Всяко BMW се оборудва серийно с технологиите на BMW EfficientDynamics като автоматична функция Старт/Стоп, регенерация на спирачната енергия или електрическо сервоусилване. Взаимодействието на тези технологии се осигурява от интелигентното управление на енергията и още днес гарантира устойчива мобилност.

Прочети повече

РАДОСТ ОТ ШОФИРАНЕТО В ЧЕТИРИ ВАРИАНТА.

Контрол на шофирането с режим ECO PRO.

Независимо дали шофирате на дълги разстояния, в Stop-and-Go трафик или нормално градско движение: Контролът на шофирането гарантира разнообразна радост от шофирането според личните ви предпочитания. Водачът има избор между четирите различни режима COMFORT, SPORT, ADAPTIVE в комбинация с опционалното Адаптивно окачване, и ECO PRO. По-долу ще намерите подробна информация за режима ECO PRO и интелигнетния пакет технологии, който помага на водачите да понижат разхода на гориво с до 25%.

Прочети повече
Близък кадър на BMW Driving Experience Control с ECO PRO режим в BMW X5.

Подходящ режим за всяка ситуация на пътя.

При стандартно настроеният по подразбиране режим COMFORT се гарантират характеристики на компонентите на окачването за особено удобно изживяване при шофиране. За максимална ефективност и комфорт този режим предлага и допълнителната възможност за безмоторно движение.

В режим SPORT и в допълнителния при М моделите SPORT+ всички компоненти на задвижването и окачването са настроени за спортно шофиране. Двигателят реагира по-спонтанно, възходящото превключване на предавките от автоматичната трансмисия се извършва при по-високи обороти респ. при механична скоростна кутия моментите за превключване се изобразяват по-късно. Като цяло автомобилът реагира значително по-директно и стегнато.

Интерактивният режим ADAPTIVE постоянно и във взаимодействие с навигацията в реално време адаптира Динамичния контрол на амортисьорите, кормилното управление и трансмисията Steptronic към ситуацията на пътя и стила на шофиране.

ECO PRO е режим на серийния Контрол на шофирането, насочен към оптимизиране на разхода на гориво. Като централна съставна част на BMW EfficientDynamics режимът ECO PRO е един интелигентен пакет от мерки, които позволяват на водача да понижи разхода на гориво с до 25 процента.

Прочети повече
Променени параметри на педала на газта и Steptronic трансмисията в режим ECO PRO в BMW X5.

Задвижване за оптимизиран разход на гориво.

В режим ECO PRO се променят характеристиките на педала на газта и трансмисията Steptronic. По-плоската крива на ECO педала на газта понижава съотношението на впръсканото гориво към ъгъла на педала на газта. В същото време адаптацията на моментите на превключване водят до по-ранно възходящо превключване и намаляват броя на низходящите превключвания. Тези мерки благоприятстват един по-спокоен стил на шофиране с понижен разход на гориво. Въпреки това, ако при нужда водачът натисне докрай педала на газта, на негово разположение са пълната мощност и характеристиките за низходящо превключване.

Прочети повече
Оптимизирана ефективност на комфорта, осветлението и климатика в режим ECO PRO в BMW X5.

Оптимизиране на ефективността на комфортните, светлинните и климатичните функции.

За да се поддържа нисък разхода на гориво, режимът ECO PRO по интелигентен начин регулира климатичните и комфортните функции в интериора. За тази цел потребителите на енергия като климатичната инсталация или подгряването на седалките се намаляват почти незабележимо за пътниците. В комбинация с другите мерки на ECO PRO това позволява икономия на гориво до 25 процента.

Прочети повече
Асистент Route-Ahead в режим ECO PRO в BMW X5.

Ефективно движение по инерция с интелигентно управление.

На базата на предстоящия път и все още невидимите събития Предвиждащият асистент контролира ползването на фазите на безмоторно движение с цел понижаване на разхода на гориво. За тази цел системата оценява данни от навигационната система и разпознаването на автомобили отпред и в подходящите ситуации дава указания за отнемане на газта. Когато водачът отпусне педала на газта, твърдата връзка в трансмисията Steptronic се освобождава и автомобилът се движи ефективно по инерция. Тъй като по време на безмоторното движение двигателят изразходва гориво само в режим на празен ход, с помощта на Предвиждащия асистент водачът може да спести до 5 процента гориво.

Прочети повече
Преглед на данни за разхода на гориво с ECO PRO анализ на данните в BMW X5.

Преглед на всички важни за пътуването данни.

Освен функциите на ECO PRO като Предвиждащия асистент или променените характеристики на задвижването водачът получава подкрепа за стил на шофиране с оптимизиран разход на гориво и от индикации и инфо-графики. Тази подкрепа се постига чрез визуализиране на важни за пътуването данни като средния и моментния разход на гориво, историята на разхода на гориво, спечеления пробег или изминатото в режим на безмоторно движение разстояние н километра на контролния дисплей и арматурното табло. Това осигурява на водача директна обратна връзка и допълнително го мотивира да избере предвиждащ и пестящ енергия стил на шофиране.

Прочети повече

РЕЖИМ ECO PRO.

Концентрирайте се върху радостта от шофирането. Ефективността се постига с натискане на бутон. В режим ECO PRO на превключвателя на контрола на шофирането е възможна икономия до 20 процента, без да се налага да правите нещо за това. Още 5 процента могат да бъдат спестени от други функции. Цялостната икономия се преизчислява в километри и се изобразява като „спечелен“ пробег на бордния компютър. По този начин винаги можете да видите колко дълга отсечка можете да изминете допълнително.

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА СПИРАЧНАТА ЕНЕРГИЯ.

Натискате спирачката. В същия момент се отделя енергия. Ценна кинетична енергия, която може да бъде оползотворена. Регенерацията на спирачната енергия я превръща в електрическа и зарежда с нея акумулатора, вместо да позволи да бъде загубена неефективно. Освен това двигателят се натоварва по-малко от зареждането на акумулатора, което понижава разхода на гориво и емисиите.

BMW Efficient Dynamics, Mild Hybrid технология

MILD HYBRID ТЕХНОЛОГИЯ.

Технологията Mild Hybrid служи за рекуперация на кинетичната енергия при спиране и подпомага двигателя с вътрешно горене при ускорение. По този начин се понижават разхода на гориво и емисиите, като в същото време се наслаждавате на повишена динамика. Технологията Mild Hybrid позволява и по-бърза и комфортна работа на автоматичната функция Старт/Стоп.

ЕЛЕКТРИЧЕСКО СЕРВОУПРАВЛЕНИЕ.

Конвенционалните системи за сервоусилване на кормилното управление работят хидравлично. Те са активни постоянно – дори и когато водачът изобщо не върти волана. А това струва ценна енергия. При електрическото сервоуправление хидравликата е заменена от електромотор, който е активен само когато водачът наистина върти волана. При движение направо или при константно завъртане на волана в завои електромоторът не работи и не изразходва енергия. По този начин се понижава разходът на гориво, докато типичното за BMW динамично изживяване при шофиране се запазва.

"СПЕЧЕЛЕН" ПРОБЕГ.

Оптимизираният по отношение на разхода на гориво режим ECO PRO интелигентно адаптира настройките на педала на газта и трансмисията, както и стратегията на отоплението и климатизацията. Съветите на ECO PRO позволяват оптимизиране на собствения стил на шофиране, а „спечеленият“ пробег ви информира колко допълнителни километра можете да изминете благодарение на ефективното шофиране в режим ECO PRO.

СПЕСТЯВАЩИ ЕНЕРГИЯ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЕФЕКТИВНА РАДОСТ ОТ ШОФИРАНЕТО.

Различните ситуации изискват индивидуални решения. Спестяващите енергия технологии като индикатора за превключване на предавките или автоматичната функция Старт/Стоп подпомагат водача да постигне по-добър и ефективен стил на шофиране.

 • Индикатор за превключване на предавките

  Подходящият момент на превключване на предавките повишава ефективността. В зависимост от ситуацията на пътя и оборотите на двигателя се изчислява най-ефективната в момента предавка и тя се изобразява на информационния дисплей. При това се разпознават ситуациите на рязко ускорение и съответно препоръката за превключване се показва едва при по-високи обороти.

  Сравнителните тестове показват, че автомобилите с индикатор за превключване на предавките изразходват около 4 процента по-малко гориво.

 • Автоматична функция Старт/Стоп

  Пестете гориво ефективно: автоматичната функция Старт/Стоп позволява горивото да се изразходва само когато автомобилът се движи. При спиране, например на червен светофар или в задръстване, автоматичната функция Старт/Стоп се възползва от потенциала за пестене на гориво и просто изключва двигателя. При натискане на съединителя (механична скоростна кутия) респективно отпускане на спирачката (трансмисия Steptronic) двигателят стартира автоматично за части от секундата.

 • Функция Безмоторно движение

  Когато водачът отнеме газта, без да спира, функцията Безмоторно движение при автомобилите с автоматична трансмисия отделя двигателя от задвижването. Тя е част от режима ECO PRO. Автомобилът се движи без съпротивлението на двигателя, който работи на празен ход с минимален разход на гориво и ниски емисии.

 • Предвиждащ асистент

  Предвиждащият асистент е функция на режима ECO PRO и позволява на водача да постигне екстремно ефективен стил на шофиране. В комбинация с навигационната система Professional той разпознава ограниченията на скоростта,населените места, завоите, кръговите движения, отбивките и и изходите от магистралата по маршрута ви и може да ви даде предвидливи съвети за своевременно отнемане на газта.

Разход на гориво и CO₂ емисии.

 • Данните за разхода на гориво, СО2 емисиите и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с новия тестови цикъл WLTP (World Harmonised Light Vehicle Type Procedure) и според Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за този модел. Данните се отнасят за превозно средство с основна конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционалното допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

  По отношение на тези превозни средства, данъците, свързани с превозните средства, или други мита, основаващи се на СО2 емисии, стойностите на СО2 могат да се различават от стойностите показани тук.

  Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошура, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.