BMW EfficientDynamics Ефективно шофиране

ЕФЕКТИВНО ШОФИРАНЕ.

Понижете разхода на гориво и удължете пробега с BMW EfficientDynamics.

През последните години чрез BMW EfficientDynamics BMW въведе в автомобилите си много технически решения за понижаване на разхода на гориво. Централен фактор обаче сте вие самият като ползвател на автомобила. С ефективен стил на шофиране в зависимост от отсечката и ситуацията на пътя можете да спестите до 25 процента гориво респективно енергия. Тази ориентировъчна стойност е валидна както за дизелови и бензинови модели, така и за автомобили с електрическо, хибридно или водородно задвижване. Като собственик на електромобил или Plug-in хибрид по този начин можете да увеличите електрическия пробег на своя автомобил с до 30 процента.
При BMW автомобили с оборудването Intelligent Personal Assistant* можете да зададете въпроси за ефективно шофиране и на вашето BMW. На въпроса: “Какъв е актуалният ми разход на гориво” асистентът ще ви даде съвети как да спестите гориво - като при желание ще активира функции за повишаване на ефективността.


*Част от концепцията за управление ID 7 и допълнителното оборудване BMW Live Cockpit Professional

Прочети повече
ЕФЕКТИВНО ШОФИРАНЕ.Понижете разхода на гориво и удължете пробега с BMW EfficientDynamics.

5 ФАКТА ЗА ЕФЕКТИВНОТО ШОФИРАНЕ.

  • 01 Независимо дали управлявате автомобил с двигател с вътрешно горене, електормотр или plug-in хибрид, персоналният стил на шофиране може да понижи разхода с до 25% в режим ECO PRO.
  • 02 Водачите с "предвиждащ" стил на шофиране спестяват средства и пътуват значително по-спокойно - за това помага и режимът ECO PRO.
  • 03 С електрическите автомобили, предварителната подготовка в автомобила, като затопляне напр., увеличават пробега и допринасят за по-комфортно пътуване.
  • 04 Във вашето BMW plug-in хибрид, хибридната технология ви помага да шофирате по-ефективно, когато навигацията е активирана.
  • 05 От аеродинамика до олекотена конструкция: BMW автомобилите предлагат много технологии, които увеличават ефективността при шофиране.

ПРЕДИ ПЪТУВАНЕТО: ПОВИШАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА.

Спестете гориво и електроенергия чрез подготовка преди потегляне.

Ефективността започва още преди пътуването. Независимо дали вашето BMW е с бензинов или дизелов двигател, с хибридно задвижване или е чист електромобил: Понижете разхода на гориво или електроенергия чрез оптимална подготовка на вашия автомобил. Тук ще научите с какви елементарни мерки можете допълнително да повишите ефективността на вашето BMW.

Прочети повече

ОТСТРАНЕТЕ ТОВАРИТЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДЕТАЙЛИ.

BMW EfficientDynamics отстраняване на товарите и допълнителните елементи

Тъй като допълнителното тегло повишава разхода на гориво, ненужните товари трябва да бъдат отстранени от автомобила преди пътуването. Освен това допълнителните детайли като кутиите за багаж на покрива или багажниците за велосипеди трябва да бъдат демонтирани, тъй като те влошават аеродинамиката и също водят до повишаване на разхода на гориво. Чрез тези подготовки можете допълнително и много лесно да повишите ефективността на вашето BMW още преди потегляне.

ОПТИМАЛНО НАЛЯГАНЕ В ГУМИТЕ.

BMW EfficientDynamics оптимално налягане в гумите

Друга мярка за подготовка за ефективно шофиране е проверка и при нужда корекция на налягането на въздуха в гумите. Налягането под препоръчителната стойност повишава износването на гумите и разхода на гориво. При частично натоварен автомобил чрез ECO налягане в гумите* може да се постигне максимално нисък разход на гориво.

*Тази функция в момента се предлага само за Европейския съюз и Великобритания.

КЛИМАТИЗАЦИЯ ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ.

BMW EffiicientDynamics Климатизация към часа за потегляне

С функцията Климатизация към часа за потегляне* можете приятно да темперирате своя автомобил с електрическо или хибридно задвижване преди потеглянето. В процеса на зареждане тази функция може значително да повиши електрическия пробег, тъй като се спестява необходимата за това енергия по време на пътуването. По този начин съчетавате ефективността и комфорта.

*Тази функция се предлага само за BMW автомобили с електрическо или хибридно задвижване.

 

ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕТО: ПОНИЖАВАНЕ НА РАЗХОДА.

С интелигентните функции на BMW EfficientDynamics можете да понижите разхода на гориво при пътуване.

Двигател с вътрешно горене, Plug-in хибрид или електромобил: Независимо какво задвижване сте избрали, при движение вашето BMW ще ви подпомогне за постигане на ефективен стил на шофиране с интелигентни функции като например предвиждащия асистент в режим ECO PRO. Като цяло важи следното: Редките и слаби ускорения и понижавания на скоростта значително понижават разхода на гориво. Специално за електрическите автомобили това означава значително повишение на пробега. Затова винаги се опитвайте да шофирате предвиждащо, да избягвате спиранията респективно да ги намалите до минимум. Особено при движение по магистрали скоростта на шофиране е основният фактор за разхода на гориво. Така например понижаването на скоростта с 20 процента означава понижаване на разхода на гориво с 20 процента. С BMW EfficientDynamics съчетавате ниския разход на гориво със спокоен стил на шофиране.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Практични съвети за ефективно шофиране

СЪВЕТИ ЗА ЕФЕКТИВНОТО ШОФИРАНЕ.

Още по-ефективно пътуване - с интелигентните BMW технологии и мерките за пестене на гориво.

BMW БЕНЗИНОВИ И ДИЗЕЛОВИ АВТОМОБИЛИ: ТАКА МОЖЕТЕ ДА СПЕСТИТЕ ГОРИВО.

Иновативните функции на BMW EfficientDynamics ви помагат значително да понижите разхода на гориво при пътуване.

От режим ECO PRO, през предвиждащия асистент и функцията Безмоторно движение до анализа на стила на шофиране: Вашето BMW е оборудвано с множество интелигентни функции, които ви подпомагат при ефективния стил на шофиране и пестеното на гориво.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Режим ECO PRO

Режим ECO PRO.

ECO PRO включва интелигентен пакет от мерки, които позволяват на водача да понижи разхода на гориво с до 25 процента. За тази цел потребителите на енергия като климатичната инсталация или подгряването на седалките за пътниците се редуцират почти незабележимо.
В режим ECO PRO се променят характеристиките на педала на газта и на автоматичната трансмисия. Това подпомага по-спокойния и спестяващ гориво стил на шофиране. Когато обаче при необходимост водачът натисне до дъно педала на газта, на негово разположение е пълната мощност на автомобила.
Изобразеният “спечелен” пробег ви информира колко допълнителни километра пробег сте спечелили чрез оптимизираното шофиране в режим ECO PRO. Комбинираният индикатор за разхода на гориво показва съотношението между средния и моментния разход на гориво.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Предвиждащ асистент на режима ECO PRO

Предвиждащ асистент

Предвиждащият асистент е функция на режима ECO PRO и позволява особено ефективен стил на шофиране. В комбинация с навигационна система вашето BMW разпознава ограничения на скоростта, навлизане в населени места, завои, кръгови движения, отклонения и изходи от магистрали и дава предвиждащи съвети за своевременно понижаване на скоростта, за да се предотврати неефективно спиране. Предвиждащите съвети под формата на символ на син “крак, отнемащ газта”, се изобразяват ситуативно на арматурното табло.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Технология Mild Hybrid

48-волтова технология Mild Hybrid.

48-волтовата технология Mild Hybrid позволява регенерация на енергията на автомобила при спиране, която след това да подпомага двигателя с вътрешно горене при ускорение. По този начин се понижават разхода на гориво и емисиите – и то при подобрена динамика. Благодарение на 48-волтовата технология Mild Hybrid автоматичната функция Старт/Стоп ще работи още по-бързо и комфортно и ще е налична в по-широк диапазон от скорости. Във фазите на понижаване на скоростта (спиране и безмоторно движение) двигателят се изключва при скорост над 15 км/ч, като по този начин благодарение на 48-волтовата технология Mild Hybrid е възможно движение по инерция без разход на гориво и емисии.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Безмоторно движение с изключен двигател

Безмоторно движение с изключен двигател

Безмоторното движение с изключен двигател позволява движение по инерция на автомобила без разход на гориво и вредни емисии при максимално запазване на кинетичната енергия. След отпускане на педала на газта тази функция адаптивно и въз основа на данните от околната среда контролира безмоторното движение и рекуперацията. Безмоторното движение с изключен двигател е налично при автомобили с 48-волтова технология Mild Hybrid. При автомобили без 48-волтова технология Mild Hybrid при безмоторно движение двигателят работи на празен ход. Безмоторното движение е възможно в режимите COMFORT и ECO PRO. „Броячът на безмоторното движение“ (“coasting counter”) показва дължината на отсечката, измината в режим на безмоторно движение.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Анализ на стила на шофиране

Анализ на стила на шофиране

Функцията Анализ на стила на шофиране чрез ситуативни съвети помага за създаването на по-ефективен стил на шофиране и за пестене на гориво. При нея се анализира стилът на шофиране и той се оценява в най-различни категории. Оценката и съответните указания се изобразяват в режим ECO PRO на контролния дисплей.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Индикатор на енергийните потоци

Индикатор на енергийните потоци.

Индикаторът на енергийните потоци на контролния дисплей прегледно изобразява технологиите на BMW EfficientDynamics като безмоторното движение, рекурепацията или интелигентната автоматична функция Старт/Стоп.

Прочети повече

BMW PLUG-IN ХИБРИДИ: ОЩЕ ПО-ЕФЕКТИВНО ШОФИРАНЕ С ПОМОЩТА НА BMW EFFICIENT DYNAMICS.

Вашият BMW Plug- хибрид ви подпомага за ефективен стил на шофиране.

И като водач на BMW Plug-in хибрид на ваше разположение са познатите функции на ECO PRO. Те са допълнени със специфични за хибрида функции като предвиждащата хибридна стратегия или адаптивната рекуперация.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Режим HYBRID ECO PRO

Режим HYBRID ECO PRO.

HYBRID ECO PRO включва интелигентен пакет от мерки, които позволяват на водача да понижи разхода на гориво с до 25 процента. За тази цел потребителите на енергия като климатичната инсталация или подгряването на седалките за пътниците се редуцират почти незабележимо.
В режим HYBRID ECO PRO се променят характеристиките на педала на газта и на автоматичната трансмисия. Това подпомага по-спокойния и спестяващ гориво стил на шофиране.
Интегрираният eDRIVE Counter ви информира колко километра сте изминали без двигателя с вътрешно горене, тоест без емисии.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Предвиждаща работа на хибридното задвижване

Предвиждаща работа на хибридното задвижване

Предвиждащаjd работа на хибридното задвижване позволява оптимално разпределение на наличната електрическа енергия, така че при активно водене към целта в навигационната система в населените места и около целта на пътуването автомобилът да може да се движи електрически. Когато високоволтовият акумулатор е зареден достатъчно, други участъци от маршрута също се избират за електрическо шофиране. За ефективна регенерация на енергията се взимат под внимание напр. участъците със спускане по наклон. В зависимост от участъка от маршрута двигателят с вътрешно горене се включва или изключва автоматично, с което се подпомага ефективният стил на шофиране и шофирането с нулеви емисии в центровете на градовете.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Адаптивна рекуперация

Адаптивна рекуперация.

При най-новите автомобили на BMW с хибридно задвижване (напр. BMW X5 xDrive45e) се използва адаптивна рекуперация. Тя осигурява много лек и ефективен стил на шофиране и в режим HYBRID ECO PRO подпомага предвиждащото шофиране. С помощта на интелигентно и адаптирано към ситуацията управление при отпускане на педала на газта автомобилът самостоятелно избира между безмоторно движение и рекуперация. В зависимост от движещите се отпред автомобили, ограниченията на скоростта, отбивките или населените места системата оптимално адаптира степента на отрицателното ускорение към ситуацията на пътя. По този начин могат да се редуцират задействанията на спирачния педал и да се повиши комфорта на возене - и то по ефективен начин.

Прочети повече
BMW EfficientDynamics Жена пред BMW iX3

BMW ЕЛЕКТРОМОБИЛИ: СПЕСТЕТЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ПРИ ШОФИРАНЕ И УВЕЛИЧЕТЕ ПРОБЕГА.

Електромобилите на BMW предлагат различни възможности за понижаване на разхода на електроенергия по време на движение и с това - увеличаване на пробега. Важна роля играе и режимът ECO PRO, който оптимизира разхода на гориво. Като централен елемент на BMW EfficientDynamics ECO PRO включва интелигентен пакет от мерки, които позволяват на водача чрез ефективен стил на шофиране да спести енергия и по този начин да увеличи електрическия пробег с до 30 процента. Сред тези повишаващи ефективността функции е например предвиждащият асистент. В комбинация с навигационна система той разпознава ограничения на скоростта, навлизане в населени места, завои, кръгови движения, отклонения и изходи от магистрали и дава предвиждащи съвети за своевременно понижаване на скоростта, за да се предотврати неефективно спиране. Функцията Анализ на стила на шофиране чрез ситуативни съвети помага за създаването на по-ефективен стил на шофиране и за пестене на енергия. За оптимална прегледност индикаторът на енергийните потоци ви показва по време на движение активирането на мерките на BMW EfficientDynamics като например рекуперацията. След всяко пътуване се визуализира процесът на зареждане.

  • Индивидуална и адаптивна рекуперация при BMW iX3
BMW EfficientDynamics Анализ на данните от пътуването на BMW контролния дисплей

СЛЕД ПЪТУВАНЕТО: АНАЛИЗИРАЙТЕ ВАШИТЕ ДАННИ ОТ ПЪТУВАНЕТО.

С двигател с вътрешно горене или хибрид: Информирайте се след пътуването колко икономично сте шофирали. За да получите преглед на ефективността на вашето шофиране, след пътуването можете да разгледате данните за пробега и разхода на гориво в менюто на контролния дисплей. Като индикатор за ефективното шофиране при автомобилите с бензинов или дизелов двигател служи показанията за изминатото безмоторно разстояние и времето, през което автоматичната функция Старт/Стоп е била изключила двигателя. В допълнение към това изминатите в режим ECO PRO отсечки се маркират в син цвят. При вашето хибридно BMW се изобразяват и километрите, изминати в чисто електрически режим.

BMW EfficientDynamics Разход и емисии

РАЗХОД НА ГОРИВО, ЕМИСИИ И МЕТОДИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ.

BMW EfficientDynamics Иновативните технологии на BMW EfficientDynamics

ИНОВАТИВНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ НА BMW EFFICIENT DYNAMICS.