ПАРКИРАНЕ БЕЗ СТРЕС.

Интелигентно паркиране.

За да можете да очаквате с радост не само пътуването с вашето BMW, но и паркирането, се предлагат интелигентните асистиращи системи при паркиране на BMW ConnectedDrive. Вашето BMW ви подпомага при всяка ситуация и прави маневрирането по-лесно, по-бързо и по-спокойно.

Камера за обратно виждане.

С камерата за обратно виждане се радвате на перфектна видимост дори и зад автомобила. Широкоъгълният обектив изобразява върху контролния дисплей всяко препятствие цветно,с висока детайлност и от оптимална перспектива. Интерактивните линии ви показват дали избраното паркомясто е достатъчно голямо за автомобила и облекчават паркирането. В комбинация с теглич камерата за обратно виждане е оборудвана с практична функция за увеличаване на изображението. За да не пропуснете нищо.

Дистанционно паркиране.

Помощната система за дистанционно паркиране позволява на вашето BMW да паркира вместо вас. След като вече сте излезли от автомобила, то се паркира самостоятелно като влиза или излиза от тясно паркомясто или гараж. Вие просто натискате BMW Display ключа, за да активирате функцията за дистанционно паркиране, докато сте извън автомобила.

Цялата процедура по паркиране се следи от функциите Контрол на дистанцията при паркиране (PDC), Асистент при паркиране и сензорите на камерите „Птичи поглед“. За да можете да използвате функцията за дистанционно паркиране, автомобилът трябва да бъде изправен и центриран, разположен срещу мястото за паркиране или гаража. По време на процедурата за паркиране водачът може да спре автомобила по контролиран начин, ако е необходимо.

След паркирането двигателят може да бъде загасен чрез ключа. А когато е време да потегляте, двигателят също така може да бъде стартиран чрез ключа. По време на дистанционното излизане от паркомясто автомобилът автоматично се движи на заден ход в права линия.

Камери „Птичи поглед“.

Нова гледна точка върху нещата: Камери „Птичи поглед“ ви предлагат 270-градусов панорамен изглед. Който значително подобрява видимостта в сложни ситуации или тесни паркоместа. Изгледът се осигурява от камерите в страничните огледала и камерата за обратно виждане. Освен това двете дигитални камери отляво и отдясно в предната част на автомобила следят ситуацията встрани от автомобила и показват изображение на контролния дисплей. Това ви позволява своевременно да видите напречния трафик и да реагирате подходящо.

Контрол на дистанцията при паркиране.

Паркирането и маневрирането в тесни пространства вече е лесно за вас. Контролът на дистанцията при паркиране (PDC) в предната и задната част следи чрез ултразвук дистанцията до евентуалните препятствия, предупреждава акустично и ви показва дистанцията до тях на контролния дисплей. Системата се включва автоматично при дистанция от 80 см, когато автомобилът се движи, и от 30 см, когато той е в покой.
 • Предпоставки/наличност

  Наличност:

  • За наличност в модели на BMW ще трябва да получите по-подробна информация в конфигуратора за вашата собствена държава
  • Функцията „Дистанционно паркиране“ в момента се предлага само за BMW Серия 7

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ.

Насладете се на максимална степен на сигурност при кратки и дълги пътувания, по междуградските пътища и в градския трафик. Модерните асистиращи системи като Активна защита или Асистент за шофиране ви подпомагат при всяка ситуация на пътя и осигуряват трайна и спокойна радост от шофирането.

Пакетът за сигурност Асистент при шофиране включва работещите с камера системи предупреждение при опасност от сблъсък и за пешеходци със спирачна функция при градски условия, Speed Limit Info вкл. индикация на забраните за изпреварване и предупреждение при напускане на лентата, както и работещите с радар системи предупреждение за напречен трафик отзад, предупреждение при смяна на лентата и превенция от удари в задната част на автомобила. Предупреждението при напускане на лентата разпознава хоризонталната маркировка и при скорост над 70 км/ч предупреждава водача с вибрация на волана при неволно напускане на лентата за движение. Когато в мъртвия ъгъл се приближават автомобили, предупреждението при смяна на лентата предупреждава с вибрация на волана и мигащ предупредителен символ във ваншните огледала. Предупреждението за напречен трафик отзад облекчава излизането от паркоместа. И докато предупреждението при опасност от сблъсък със спирамна функция при градски условия разпознава автомобили, то предупреждението за пешеходци реагира и на хора. В същото време спирачките се подготвят за по-бързи реакции. Когато сблъсъкът е неизбежен, системата активира пълно спиране. При тъмнина и мъгла функциите на системата могат да бъдат ограничени. При опасност превенцията на удари в задната част активира аварийните светлини с двойно по-висока честота. Когато сблъсъкът е неизбежен, своевременно се активира системата Pre-Crash, а страничните прозорци и люкът на покрива, ако е наличен такъв, се затварят.
Активна защита е система на BMW ConnectedDrive за превантивна защита на пътниците. Тя предупреждава при умора, с критични ситуации предпазните колани се обтягат, седалките с електрическо регулиране се изправят, а прозорците и люкът на покрива се затварят. След инцидент спирачките се активират автоматично до пълно спиране на автомобила.

АСИСТЕНТ ПРИ ПАРКИРАНЕ.

Асистентът при паркиране включително надлъжно водене паркира автомобила напълно автоматично в паркоместа, разположени успоредно или перпендикулярно на пътното платно. За тази цел системата измерва паркоместата при преминаване покрай тях с ниска скорост. Когато се паркира ръчно без асистент при паркиране, Active Park Distance Control (PDC) със странична помощ при паркиране осигурява допълнителна защита срещу щети.

 • КОНТРОЛ НА ДИСТАНЦИЯТА ПРИ ПАРКИРАНЕ (PDC)

  Аварийната спирачна функция Active PDC подпомага водача при паркиране на заден ход за избягване на сблъсъци респективно намаляване на тежестта на инцидента. Така водачът може да е спокоен и да се наслади на още по-висока сигурност при паркиране.

 • Предпоставки/наличност

  Наличност:

  • От декември при много модели на BMW Асистентът при паркиране ще бъде заменен от напълно автоматичния асистент при паркиране.
  • По-точна информация за наличността на оборудването за отделните модели на BMW можете да намерите в конфигуратора на съответната държава.

SURROUND VIEW.

Surround View включва работещите с камери функции камера за обратно виждане, Panorama View, Top View и 3D View. Камерите във външните огледала, както и в предната и задната част на автомобила осигуряват 360-градусов изглед на околността. В допълнение към обикновеното изображение на зоната зад автомобила Top View предлага и изглед към зоната около вратите и отстрани на автомобила за комфортно маневриране. При 3D View показаното паралелно компютърно генерирано 3D изображение осигурява още по-добра прегледност при паркиране. Panorama View позволява по-лесно маневриране в зони с лоша видимост като изходи или непрегледни кръстовища. Дигиталната камера, разположена централно в предната част, следи ситуацията на пътя пред автомобила. Така можете своевременно да забележите приближаващия се напречен трафик и да реагирате съответно. При скорост над 15 км/ч функцията Side View се деактивира автоматично.


Водачът може по желание да превключва между трите функции Top View, Panorama View и 3D View, като системата автоматично активира последно включената функция при следващото ползване на системата. Системите от камери се активират при включване на задна предавка или натискане на бутона на PDC или Panorama View. Изображенията от камерите се показват на контролния дисплей.

 • 3D View

  Surround View включва работещите с камери функции камера за обратно виждане, Panorama View, Top View и 3D View. Камерите във външните огледала, както и в предната и задната част на автомобила осигуряват 360-градусов изглед на околността. Panorama View позволява по-лесно маневриране в зони с лоша видимост като изходи или непрегледни кръстовища. То изобразява на контролния дисплей ситуацията отдясно и отляво на автомобила.

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА ВСЯКО ПЪТУВАНЕ.

Интелигентно шофиране.

Бъдете спокойни по време на вашето пътуване. Защото вече можете да разчитате на BMW Personal CoPilot Асистиращи системи на BMW ConnectedDrive. Те ще ви преведат през задръстванията, ще поддържат дистанция, когато е необходимо, и ще реагират светкавично бързо в опасни ситуации. Чувствайте се сигурни във вашето BMW.

Асистент при задръствания.

Поддържа дистанцията, а вие можете да се отпуснете. Активният контрол на скоростта с функция Stop&Go включително работещо с радар предупреждение при опасност от сблъсък със спирачна функция ви подпомага ефективно във всеки момент. Радарните сензори постоянно следят пътното платно, адаптират скоростта и поддържат дистанцията до движещия се пред вас автомобил. Ако лентата пред вас се освободи, системата ускорява автоматично. А с предупреждението при опасност от сблъсък се движите сигурно при всякакви ситуации – дори и когато контролът на скоростта не е активиран. Ако автомобилът пред вас спре рязко, първо получавате визуално, а след това и акустично предупреждение. Ако не последва спиране, вашето BMW реагира и спира вместо вас.

Асистент за завиване.

Асистентът за завиване и водене в лентата вкл. асистент за задръствания може да бъде активиран, за да подпомага водача в монотонни ситуации на пътя. При скорост между 0 и 210 км/ч системата автоматично управлява автомобила и го поддържа в средата на неговата лента.
Модерната функция за надлъжно водене използва множество следящи заобикалящата среда радарни системи, както и стерео камера. С тях системата се ориентира по ограничителната маркировка на пътното платно, както и движещия се отпред автомобил, ако има такъв. Тя автоматично поддържа дистанцията до движещия се отпред автомобил, автоматично контролира скоростта до пълно спиране и при това завива активно. По този начин асистентът за завиване и водене в лентата е следващата крачка по пътя към високо автоматизираното шофиране.
И въпреки че системата може да управлява автомобила напълно самостоятелно, поради законовите изисквания водачът трябва да продължи да управлява автомобила с двете ръце на волана. Ако водачът не отговори на тези изисквания, системата разпознава това чрез сензори в обръча на волана и след известен период го предупреждава, след което преминава в режим стенд-бай. Това се случва и при включен мигач за смяна на лентата или когато системните изисквания вече не отговарят на актуалната ситуация, например пътното платно е прекалено тясно.

Асистент за поддържане на лентата.

Когато не използвате автоматичен режим на шофиране, водачът получава подкрепа от асистента за поддържане на лентата с активна защита срещу страничен удар чрез активни намеси в кормилното управление, за да се предотврати неволно напускане на лентата, както и сблъсък с обекти, разположени отстрани на автомобила. Ако движещия се отпред автомобил спре рязко, при активирано предупреждение за опасност от сблъсък BMW реагира веднага с предупреждения с повишаваща се интензивност, леко спиране, а накрая и с пълно спиране.

Предупреждение при напускане на лентата.

Останете по курса си. Предупреждението при напускане на лентата, включително работещото с камера Предупреждение при опасност от сблъсък, регистрира хоризонталната маркировка от разстояние 50 метра при скорост над 70 км/ч. Ако вие – без да включите мигача – пресечете маркировката отляво или отдясно, системата ви предупреждава с лека вибрация на волана. Работещото с камера Предупреждение при опасност от сблъсък разпознава движещите се пред вас автомобили и предупреждава при намаляване на дистанцията или при опасност от сблъсък. Така вие можете да реагирате своевременно и да предотвратите инцидента.

Предупреждение при смяна на лентата.

Вашето BMW се оглежда вместо вас. Когато друг автомобил се приближава с висока скорост или се движи зад вас в мъртвия ъгъл, предупреждението при смяна на лентата ви позволява да прецените ситуацията правилно. Ако лентата до вас е заета, радарните сензори ви предупреждават със символ в страничните огледала. Ако включите мигача, воланът вибрира и символът мига.
 • Предпоставки/наличност

  Наличност:

  • От декември 2013 година асистентът при задръствания се предлага за много модели на BMW и първоначално може да бъде ползван само по магистралите в Европа и САЩ
  • За наличност в модели на BMW ще трябва да получите по-подробна информация в конфигуратора за вашата собствена държава
  • Асистентът за завиване и водене в лентата, вкл. асистент при задръствания се предлага само за BMW Серия 7.

АКТИВЕН КОНТРОЛ НА СКОРОСТТА С ФУНКЦИЯ STOP & GO.

Поддържа дистанцията, за да можете да се отпуснете. Активният контрол на скоростта с функция Stop & Go, включително работещо с радар предупреждение при опасност от сблъсък, ви подпомага ефективно във всеки момент. Радарните сензори постоянно следят пътното платно, адаптират скоростта и поддържат дистанцията до движещия се пред вас автомобил. Ако пътното платно се освободи, системата автоматично ускорява автомобила. Благодарение на предупреждението при опасност от сблъсък вие шофирате сигурно във всяка ситуация – дори и когато контролът на скоростта не е активиран. Ако автомобилът пред вас спре рязко, системата първо ви предупреждава с визуален, а след това и с акустичен сигнал. Ако не натиснете спирачката, вашето BMW ще реагира и ще спре вместо вас.

 • Предпоставки/наличност

  Наличност:

  • От декември 2013 година асистентът при задръствания се предлага за много модели на BMW и първоначално може да бъде ползван само по магистралите в Европа и САЩ.
  • По-точна информация за наличността на оборудването за отделните модели на BMW можете да намерите в конфигуратора на съответната държава.

ВСИЧКО ПРЕД ПОГЛЕДА.

Интелигентна видимост.

Независимо от отсечката, вие винаги трябва да можете да следите всичко. С иновативните технологии за подпомагане на видимостта това не е никакъв проблем. Те ви помагат в неясни ситуации и гарантират най-добра видимост през нощта. С вашето BMW виждате повече.

Камери за странична видимост.

За да видите по-рано какво идва: с камерите на странична видимост можете да погледнете „зад ъгъла” на непрегледни кръстовища и изходи, докато всъщност видимостта ви още е ограничена. Двете камери, монтирани в арките на предните калници, ви позволяват да следите напречния трафик. Видеоизображението се показва на контролния дисплей. Така всичко е пред погледа ви.

Информация за ограничения на скоростта.

Информацията за ограничения на скоростта използва вградена камера в огледалото за обратно виждане за надеждно засичане на текущи и проментливи ограничения на скоростта - например по време на мокър път. Тя показва постоянни и временни знаци, както и допълнителни знаци за забрани за изпрварване. *За момента услугата не се предлага в България.

BMW Night Vision.

Революция за още по-висока сигурност през нощта: BMW Night Vision с Динамично проследяване на пешеходци изостря погледа ви в опасни ситуации. Инфрачервената камера разпознава хората и животните още от голямо разстояние и ги изобразява на контролния дисплей. След това те селективно се осветяват от мощен светлинен лъч. В резултат вие имате особено ясна видимост, за да не пропуснете нищо през нощта, а светлината ефективно предупреждава пешеходците и животните.

Асистент за дългите светлини.

Повече светлина означава по-висока сигурност: асистентът за дългите светлини автоматично поема превключването от къси на дълги светлини на вашето BMW през нощта. Камера в основата на вътрешното огледало за обратно виждане следи случващото се на пътя и реагира на всички източници на светлина на разстояние до 1 000 метра. В зависимост от видимостта системата решава кога да бъдат включени дългите светлини.

BMW Selective Beam.

BMW Selective Beam (незаслепяващ асистент за дългите светлини) прави пътуванията през нощта още по-приятни и сигурни за вас, без да заслепява останалите водачи. Системата разпознава другите участници в движението и целенасочено променя разпределението на светлината на дългите светлини. Обсегът на фаровете от над 400 метра осигурява своевременно разпознаване на опасностите.

BMW HEAD-UP ДИСПЛЕЙ.

Правилната посока винаги е пред очите ви. И не само това. Докато вие следите пътя, пълноцветният BMW Head-Up дисплей проектира всички важни за пътуването данни директно в зрителното ви поле: например скоростта, предупрежденията за опасност от сблъсък, Speed Limit Info или контролните съобщения. Без да се налага постоянно да местите погледа си от арматурното табло към пътя, вие се движите още по-комфортно и сигурно.

 • Предпоставки/наличност

  Наличност:

  • По-точна информация за наличността на оборудването за отделните модели на BMW можете да намерите в конфигуратора на съответната държава.

BMW HEAD-UP ДИСПЛЕЙ.

Всички информации сигурно пред погледа.

BMW HEAD-UP ДИСПЛЕЙ.

Всички информации сигурно пред погледа.

Правилната посока винаги е пред очите ви. И не само това. Докато вие следите пътя, пълноцветният BMW Head-Up дисплей проектира всички важни за пътуването данни директно в зрителното ви поле: например скоростта, предупрежденията за опасност от сблъсък, Speed Limit Info или контролните съобщения. Без да се налага постоянно да местите погледа си от арматурното табло към пътя, вие се движите още по-комфортно и сигурно.

 • Предпоставки/наличност

  Наличност:

  • По-точна информация за наличността на оборудването за отделните модели на BMW можете да намерите в конфигуратора на съответната държава