ПРЕЗАРЕЖДАЩА СЕ РАДОСТ ОТ ШОФИРАНЕТО.

Често задавани въпроси за BMW Plug-in хибридните модели.

BMW iPerformance

ПРЕЗАРЕЖДАЩА СЕ РАДОСТ ОТ ШОФИРАНЕТО.

Често задавани въпроси за BMW Plug-in хибридните модели.

ПРЕЗАРЕЖДАЩА СЕ РАДОСТ ОТ ШОФИРАНЕТО.Често задавани въпроси за BMW Plug-in хибридните модели.

Насладете се на устойчивия свят на BMW iPerformance и на едно напълно ново измерение на радостта от шофирането.

Впечатляващо динамични и с нулеви емисии при чисто електрическо шофиране, BMW Plug-in хибридните модели показват всичко, което е възможно: благодарение на новоразработения синхронен електромотор iPerformance моделите ускоряват от място до максималната си скорост с изключителен въртящ момент.

Също толкова пъргави, но и създадени още от самото начало за електрическа мобилност са и моделите на BMW i. Техният футуристичен дизайн и обмислената електрическа концепция им позволяват да се открояват отдалеч: тези автомобили създават бъдещето на мобилността. На тази страница ще намерите всички отговори за най-важните въпроси за Plug-in хибридните автомобили на BMW. Информация за BMW i моделите можете да намерите на следния линк.

Read more

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ И ДИЗАЙН.

При BMW Plug-in хибридните автомобили задвижването се състои от мощен електромотор и ефективен двигател с вътрешно горене, които работят в превъзходно взаимодействие. Това се забелязва от перфектната комбинация между динамика и ефективност. Тук ще намерите основната информация за BMW Plug-in хибридните автомобили.

Разход на гориво, СО2 емисии и електроенергия за BMW 225xe iPerformance Актив Турър:
Разход на гориво в л/100 км (комбинирано): 3,2-2,7
CO2 емисии в г/км (комбинирано): 72-62
Разход на електроенергия в кВтч/100 км (комбинирано): 12,6-11,7

 • Какво точно е Plug-in хибрид?

  Plug-in хибридите имат задвижваща система, която се състои от мощен електромотор и ефективен двигател с вътрешно горене. Благодарение на тази комбинация се постига висока цялостна мощност на автомобила, която е по-екологична от конвенционалните задвижващи технологии.

  Освен това Plug-in хибридите могат да бъдат зареждани директно от електрическата мрежа – както у дома, така и при пътуване. Това позволява пътувания при нулеви емисии по голяма част от маршрутите, най-вече при градски условия, както и намален разход на гориво при дълги пътувания.

 • Какви са основните преимущества на един Plug-in хибрид спрямо конвенционален автомобил?

  Plug-in хибридните автомобили предлагат мобилност при ниски емисии, както и възможност за дълги пътувания с функционалността на нивото на конвенционалните автомобили. А вие особено ще се наслаждавате на безшумното шофиране и електрическия Boost. При него при кратковременни увеличения на скоростта, например при изпреварване, двигателят с вътрешно горене допълнително се подпомага от електромотора и осигурява още по-динамично шофиране. Именно при електрическо шофиране и същевременната възможност за зареждане на акумулатора от електрическата мрежа могат да бъдат постигнати по-ниски текущи разходи.

  Особено важна е и възможността за индивидуално управление на серийната стационарна климатизация при Plug-in хибридите чрез BMW ConnectedDrive App, уеб-порталът на ConnectedDrive или директно в автомобила.

 • Какви изисквания и условия за необходими, за да избера Plug-in хибриден автомобил?

  Важен фактор при решението е възможността за зареждане на автомобила у дома. Съвсем лесно от домакински контакт, собствена BMW i Wallbox или друго място наблизо. Освен това можете да се възползвате от преимуществата при текущите разходи (цената на електричеството спрямо тази на горивото) на един Plug-in хибрид особено тогава, когато голяма част от отсечките се изминават в електрически режим. Ако освен това имате и възможност за зареждане на работното си място, тези преимущества могат да бъдат увеличени допълнително.

 • Сигурността и усещането при шофиране сходни ли са с тези при автомобилите на BMW с конвенционално задвижване?

  BMW Plug-in хибридните автомобили са създадени по много високи технически стандарти, базирани на същата сигурна автомобилна архитектура като конвенционалните модели. Сигурността на BMW Plug-in хибридните модели с високоволтови акумулатори е потвърдена и от независими институти.

  Благодарение на електромотора при BMW Plug-in хибридните автомобили електрическата радост от шофирането е комбинирана с още по-висока ефективност поради високия си въртящ момент, който е на разположение още при потегляне. Tези автомобили демонстрират типичната спонтанност при разгръщането на мощността. В рамките на функцията Boost електромоторът осигурява и много осезаема подкрепа на двигателя с вътрешно горене при ускорение, както и при динамични кратки спринтове. Освен това в електрически режим BMW Plug хибридните автомобили се движат безшумно и с нулеви локални емисии.

 • Кои са различните режими на движение?

  Естествено, BMW Plug-in хибридите са оборудвани с обичайните режими на движение ECO PRO, Comfort и Sport за съответните ситуации и изисквания на пътя. Освен това те разполагат и с бутон eDrive за следните, специфични за Plug-in хибридните автомобили eDrive режими на движение:

  • AUTO eDRIVE: в зависимост от ситуацията на пътя системата избира най-ефективния метод на задвижване – чисто електрически, комбиниран или с двигателя с вътрешно горене.
  • MAX eDRIVE: в зависимост от модела в режим MAX eDRIVE можете да шофирате чисто електрически до скорост 140 км/ч. при по-висока скорост или когато се нуждаете от максимално ускорение, двигателят с вътрешно горене се включва автоматично.
  • В режим SAVE BATTERY респ. Battery Control (при BMW Серия 7) акумулаторът се зарежда ефективно от двигателя с вътрешно горене или неговото ниво на заряд се поддържа постоянно. По този начин капацитетът на акумулатора може активно да бъде запазен за по-късни, чисто електрически пътувания.
 • Как да разпознаем BMW Plug хибриден автомобил?

  Дизайнерските различия спрямо конвенционалните модели на BMW целенасочено са малко, за да могат и BMW Plug-in хибридните автомобили да запазят познатия и неподражаем дизайн на BMW. В същото време един BMW Plug-in хибриден автомобил, в зависимост от модела, може да бъде разпознат по следните елементи:

  Външен дизайн:

  • Надписи eDrive върху двете задни колони
  • Надпис i на предните странични панели
  • Сини пластини на бъбрековидната радиаторна решетка и сини капачки на главините
  • Надпис eDrive върху капака на двигателя
  • Означение на модела с „e“
  • Контакт за зареждане отпред от страната на водача

  Вътрешен дизайн:

  • Лайстни на праговете с надпис eDrive
  • Бутон eDrive на средната конзола
  • Специфично арматурно табло и графики на контролния дисплей

АКУМУЛАТОР И ПРОБЕГ.

При BMW Plug-in хибридните автомобили двигателят с вътрешно горене е комбиниран с издръжлив литиево-йонен акумулатор – който при аварийна ситуация дори позволява продължаване на движението с празен резервоар за гориво. Повече за особеностите на акумулатора можете да научите тук.

 • Може ли да продължа да шофирам електрически, дори и когато резервоарът за гориво е празен?

  Да, възможно е. Когато общият пробег с електромотора и двигателя с вътрешно горене е 80 км, водачът бива предупреден със съобщение на арматурното табло. При общ пробег под 50 км водачът получава постоянно предупреждение за пробега. Когато резервоарът за гориво е празен, наличният остатъчен електрически пробег може да бъде използван, за да достигнете до най-близката бензиностанция – стига в акумулатора да има достатъчно енергия и системните изисквания допускат електрическо шофиране.

 • Колко дълъг е животът на високоволтовия акумулатор на BMW Plug-in хибриден автомобил?

  Високоволтовите акумулатори, използвани при BMW Plug-in хибридните автомобили, са литиево-йонни акумулатори, които за разлика от конвенционалните никелови-, оловни или кадмиеви акумулатори, са оптимизирани за използване при автомобили. В рамките на BMW Battery Certificate вашият дилър на BMW ви осигурява безплатно отстраняване на повредите на високоволтовия акумулатор през първите 100 000 километра респ. 6 години след доставката на автомобила (или което настъпи първо). Повече информация можете за BMW Battery Certificate можете да получите от вашия дилър на BMW.

 • Колко е дълъг електрическият пробег?

  За всеки BMW Plug-in хибриден автомобил е указан специфичен цикличен пробег. Действително постижимият електрически пробег зависи от много фактори. Най-важните от тях са нуждите от климатизация и отопление, общото натоварване на бордната електрическа мрежа (напр. навигация, радио, подгряване на седалките и прозорците, климатичните условия през лятото и зимата), както и индивидуалният стил на шофиране.

  При изтощен високоволтов акумулатор вече не е възможно чисто електрическо шофиране, но пътуването може да бъде продължено напълно нормално благодарение на двигателя с вътрешно горене. Благодарение на интелигентната система за управление на енергията не е възможна повреда на акумулатора, дори и когато по време на пътуване се появи съобщение, че той е „напълно изтощен“.

 • Намалява ли високоволтовият акумулатор вместимостта на багажника?

  BMW Plug-in хибридните автомобили са с незначително ограничена вместимост на багажника спрямо конвенционалните модели на BMW. По отношение на натоварването са разработени интелигентни решения, които от една страна осигуряват равен под на багажника, а от друга – нужната дълбочина за транспортиране на големи предмети. Освен това всички видове отвори за дълги предмети (напр. разделената в съотношение 40:20:40 облегалка на задната седалка) се предлагат и за BMW Plug-in хибридните модели.

 • За какво трявва да внимавам, когато един BMW Plug-in хибриден автомобил е паркиран за дълъг период от време?

  Паркирането за дълъг период от време (напр. няколко седмици) естествено е възможно, но нивото на заряд на високоволтовия акумулатор може да спадне, ако автомобилът не се е движил дълго време.

  Поради това е препоръчително автомобилът да бъде паркиран с почти напълно зареден акумулатор или по време на дълги престои да го свършете с подходяща точка за зареждане или зарядна станция, така че високоволтовият акумулатор да бъде зареден при необходимост.

  Моля обърнете внимание и на указанията по отношение на дългите фази на престой на автомобила в приложеното указание за употреба.

ЗАРЕЖДАНЕ И ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ.

Не само двигателят с вътрешно горене, но и високоволтовият акумулатор трябва да бъдат „зареждани“. При BMW Plug-in хибридните автомобили това е възможно дори и у дома. Тук ще намерите обяснения за това как, къде и кога може да става това.

 • Какви възможности за зареждане предлага BMW за Plug-in хибридните си автомобили?

  Един BMW Plug-in хибриден автомобил може да бъде зареждан от обикновен домакински контакт – въпреки това обаче е препоръчително той да бъде проверен от сертифициран специалист за неговата пригодност (и по-конкретно възможността да бъде натоварван постоянно). Проверката на контакта или на инсталацията и включването на BMW i Wallbox (с които е възможно зареждането на BMW Plug-In хибридните автомобили с до 3,7 кВт) може да бъде извършено например от квалифициран електротехник на инсталационния партньор на BMW i. Автомобилът може да бъде зареждан и по време на пътуване.

  Ако искате да разберете къде наблизо има зарядна станция, имате различни възможности:

  • Да погледнете в навигационната система на вашия BMW Plug-in хибриден автомобил. Благодарение на Point-of-Interest търсенето на BMW ConnectedDrive App имате директен достъп до всички зарядни станции в околността.
  • Потърсете със своя смартфон. С BMW ConnectedDrive App заPlug-in хибриди това е много лесно.
  • На уебсайта на ChargeNow може да откриете всички зарядни станции на партньорите на BMW i.
 • Колко често мога и трябва да зареждам един BMW Plug-in хибриден автомобил?

  Когато е възможно, трябва да зареждате вашия BMW Plug-in хибриден автомобил винаги – както у дома, така и при пътуване. По този начин винаги имате на разположение максималния електрически пробег и можете да намалите до минимум разхода на гориво.

 • За колко време се зарежда високоволтовият акумулатор? Има ли възмощност за зареждане с DC (прав ток)?

  Точната продължителност на зареждането зависи от множество фактори. Когато високоволтовият акумулатор е напълно изтощен, при BMW X5 Plug-in хибридния автомобил може да се очаква продължителност на зареждането между 2,8 часа от Wallbox респективно обществена станция за зареждане и около 4 часа от тормален домакински контакт.

  Поради по-малкия размер на акумулатора в сравнение с чисто електрически автомобил и свързаното с това относително по-кратко време за зареждане за BMW Plug-in хибридните автомобили не е предвидено бързо DC зареждане.

 • Необходим ли ми е друг кабел за зареждане в чужбина?

  Стандартният кабел за зареждане на автомобила има щепсел, типичен за съответната държава. За други типове контакти вашият дилър на BMW може да ви предложи да си закупите съответния кабел за зареждане.

 • Предлагат ли се офертите на 360° ELECTRIC за BMW i и за BMW Plug-in хибридните автомобили?

  Да, естествено, като собственик на BMW Plug-in хибриден автомобил на ваше разположение са всички важни услуги на 360° ELECTRIC за BMW i.

 • Колко струват домашните BMW зарядните станции?

  Цените на BMW i Wallbox може да намерите при BMW Оригинални aксесоари.

СВЪРЗАНОСТ.

С иновативните eDrive услуги BMW Plug-in хибридните автомобили винаги се отличават с високо ниво на свързаност. Множеството eDrive услуги включват и BMW ConnectedDrive App, което ви осигурява и важни информации за нивото на зареждане на вашия автомобил.

 • Какви са предложенията на BMW ConnectedDrive за BMW Plug-in хибридните автомобили?

  Услугите на eDrive са специално създадени за BMW Plug-in хибридните автомобили и могат да бъдат активирани както чрез приложение и навигационната система, така и чрез клиентския портал. BMW ConnectedDrive App включва следните функции:

  • Индикатор на статуса на зареждането и настройка на таймера за зареждането
  • Дистанционно управление на климатизацията (подгряване/охлаждане) и настройка на таймера
  • Търсене и изобразяване на зарядни станции
  • Статистики за собствения стил на шофиране, обучение за ефективно шофиране и сравнения в общността
  • Индикация на пробега, състоянието на автомобила и нуждата от сервизно обслужване
 • Кои операционни системи за смартфони се поддържат?

  Apple iOS и Google Android.

 • Мога ли да управлявам функциите, описани по-горе чрез интернет?

  Да, тези функции са достъпни чрез BMW ConnectedDrive портала.

 • Данните за разхода на гориво, СО2 емисиите и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с новия тестови цикъл WLTP (World Harmonised Light Vehicle Type Procedure) и според Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за този модел. Данните се отнасят за превозно средство с основна конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционалното допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

  По отношение на тези превозни средства, данъците, свързани с превозните средства, или други мита, основаващи се на СО2 емисии, стойностите на СО2 могат да се различават от стойностите показани тук.

  Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошура, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.