BMW Устойчивост

КРЪГОВА ИКОНОМИКА И ОПАЗВАНЕ НА РЕСУРСИТЕ.

INTRO

КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА МОЩЕ ДА ОПАЗВА РЕСУРСИТЕ.

Пестенето на ресурси е една от нашите цели. Също като използването на суровини възможно най-внимателно, толкова често и колкото е възможно по-дълго. Нашата цел е една кръгова икономика. С уважение към света и добри идеи за нашето бъдеще.

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика кръгов подход

КРЪГОВ ПОДХОД.

60 кг

Кръгов подход.

Средно 60 кг рециклирана пластмаса се монтират в нов автомобил на BMW Group – това отговаря на дял до 20%.

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика рециклиране на батерии

РЕЦИКЛИРАНЕ НА БАТЕРИИ.

90 %

Рециклиране на батерии.

90% от материалите, използвани във високоволтовата батерия на електрифициран автомобил на BMW Group, могат да се рециклират.

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика рециклиране на отпадъци

РЕЦИКЛИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ

99 %

Рециклиране на отпадъци

99% от отпадъците, генерирани от нашето глобално вътрешно производство от 2,5 милиона превозни средства годишно през 2021 г., ще бъдат материално рециклирани (93,4%) или (напр. термично) използвани повторно (5,8%).

КРЪГОВА ИКОНОМИКА

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА РАДОСТТА ОТ КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА.

Отговорното използване на ресурсите играе централна роля за BMW Group. Искаме да продължим да използваме суровините според нашите четири принципа на кръговата икономика:

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика BMW i Vision Circular

BMW i VISION CIRCULAR.

RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE и RE:CYCLE. BMW i Vision Circular е проектирано изцяло в съответствие с нашите принципи за кръгова икономика. Компактният визионерски напълно електрически автомобил, насочен към устойчивостта и лукса, предлага един вълнуващ поглед към бъдещето.

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика устойчиви лакови покрития

УСТОЙЧИВИ ЛАКОВИ ПОКРИТИЯ ОТ БИОМАСА.

Бояджийските цехове в европейските заводи на BMW Group използват матови бои, които не са направени от суров петрол, а от възобновяеми суровини като органични отпадъци. Устойчиво произведена антикорозионна боя се използва и в заводите на BMW Group в Рослин и Лайпциг. Спестяванията на CO₂, определени в сертифициран от TÜV процес, възлизат на повече от 15 000 тона CO₂ в периода от 2022 до 2030 г.

ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ НА БАТЕРИИТЕ.

ФАЗИТЕ В ЖИВОТА НА ЕДНА АКУМУЛАТОРНА КЛЕТКА

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика развойна дейност

Развойна дейност.

В центъра по компетентност за акумулаторни клетки в Мюнхен BMW Group проучва идеалния химичен състав на клетките в литиево-йонна батерия. За тази цел компонентите катод, анод, сепаратор и електролит се подлагат на сложен развоен процес.

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика употреба в автомобила

Употреба в автомобила.

Още днес електрическите автомобили имат пробег от над 600 км с едно зареждане на батерията, като тенденцията е към повишаване на пробега. Опитът показва, че електрическите автомобили могат да постигнат същия пробег като конвенционалните автомобили, без да се налага смяна на високоволтовата батерия.

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика Second Life

Second Life.

След интензивното използване на литиево-йонната батерия в автомобила, тя може да се използва още много години, например като стационарно хранилище във ферми за батерии, преди да бъде подадена ъкм процеса на рециклиране.

BMW устойчивост 2023 кръгова икономика рециклиране

Рециклиране.

Суровините на акумулаторната клетка могат да бъдат рециклирани. В центъра по компетентност за акумулаторни клетки в Мюнхен BMW Group разработва използването на вторични материали за следващи акумулаторни клетки. Така жизнения цикъл на акумулаторната клетка се затваря - и всичко може да започне отначало.

Често задавани въпроси.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА И РЕСУРСИТЕ.