СДЪРЖАНОСТ ВЪВ ВПЕЧАТЛЯВАЩА ОПАКОВКА.

BMW EfficientDynamics при BMW X4.

Сдържаността не е сред качествата на BMW X4 - с едно важно изключение: разхода на гориво и емисиите на СО2. Най-новите технологии на BMW EfficientDynamics и аеродинамичният дизайн гарантират ниско стойности без компромиси по отношение на мощността и динамиката.

АЕРОДИНАМИКА.

Дизайнът на автомобила е в унисон с философията на BMW EfficientDynamics. Благодарение на прецизно съгласуваните аеродинамични елементи, всяко BMW се отличава с превъзходна аеродинамика, която има положителен ефект върху ефективността и разхода на гориво.
Така например, гладкото покритие на дъното на автомобила, капсулованият моторен отсек и задната ос гарантират подобрение на аеродинамиката. Новите покриващи елементи осигуряват не само значително оптимизиране на аеродинамиката: те гарантират и чувствително подобряване на шумоизолацията, както и по-добра защита срещу корозия. Другите елементи за оптимизиране на аеродинамиката са оформлението на задната част с дефиниран спойлер и аеродинамично оптимизираните странични огледала. Последните, освен аеродинамиката подобряват и акустиката и осигуряват по-малко замърсяване на страничните прозорци.

ИНТЕЛИГЕНТНА ОЛЕКОТЕНА КОНСТРУКЦИЯ.

ИНТЕЛИГЕНТНА ОЛЕКОТЕНА КОНСТРУКЦИЯ.

В конструкцията на BMW X4 са използвани множество високотехнологични, леки материали, като алуминий в предната част на автомобила и окачването, високоякостни стомани за каросерията, както и най-модерни пластмаси и магнезий.
Тази интелигентна олекотена конструкция понижава теглото на автомобила, осигурява ненадмината здравина на каросерията и пасивна сигурност за водача и пътниците и освен това подобрява и динамиката на управлението.

РЕЖИМ ECO PRO.

В зависимост от индивидуалния ви стил на шофиране режимът ECO PRO ви помага да намалите разхода на гориво с до 20 процента, както бе установено при вътрешно изследване на BMW.
Допълнителен потенциал за икономии осигуряват функциите „безмоторно” движение (само с 8-степенна трансмисия Steptronic), предвиждащият асистент (само с навигационна система Professional) и режима ECO PRO Route (и двата само при Навигационната система Professional).

 • Безмоторно движение

  Функцията безмоторно движение отделя двигателя от трансмисията и автомобилът се движи по инерция „безмоторно”, когато водачът отнеме газта при скорост между 50 и 160 км/ч, не натисне спирачката и предвиждащият асистент се предвижда адаптиране на скоростта.

 • Активен автопилот с функция Stop&Go в режим ECO PRO

  В комбинация с активния автопилот, след спиране, автомобилът ускорява по-ефективно в режим ECO PRO.

 • Предвиждащ асистент

  Въз основа на данните от навигационната система, предвиждащият асистент разпознава завоите, навлизането в населени места, ограниченията на скоростта, изходите на магистралите и своевременно дава съвети за отнемане на газта.

 • ECO PRO Route

  В зависимост от ситуацията на пътя, стила на шофиране и състоянието на пътя ECO PRO Route показва най-ефективния маршрут. Бордният компютър изобразява колко процента гориво ще спестите по ECO PRO Route.

8-СТЕПЕННА ТРАНСМИСИЯ STEPTRONIC.

8-степенната трансмисия Steptronic поставя стандарти по отношение на динамиката и ефективността и е ключов елемент от BMW EfficientDynamics.
Особено финото степенуване на предавките осигурява оптимално пренасяне на мощността – от много ниски до високи скорости. Това значително понижава разхода на гориво, докато вие се наслаждавате на повишен спортен дух и динамика. Допълнителните предавки понижават оборотите, а с това разхода на гориво и шума на двигателя намалява, особено при високи скорости.
За това допринася и съединителят за блокиране на хидротрансформатора – дори и когато превключвате предавките ръчно. В комбинация с ниските разлики в оборотите (между отделните предавки) и прецизното им степенуване се постига особено висок комфорт на превключване и значително понижение на шума.

УПРАВЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯТА.

Интелигентното управление на енергията на BMW X4 включва серийните технологии на BMW EfficientDynamics, като: индикатор за превключване на предавките, автоматична функция Старт/Стоп, електрическо сервоусилване и регенерация на спирачната енергия. Взаимодействието на тези технологии осигурява устойчива мобилност още днес.

 • Индикатор за превключване на предавките

  Индикатор за превключване на предавките: чрез оптималното своевременно превключване на предавките може да бъде спестено много гориво – особено при движение из града или по междуградските пътища. Оптималното превключване понижава разхода – в зависимост от ситуацията на пътя и оборотите на двигателя електрониката изчислява най-ефективната в момента предавка, а светеща стрелка на информационния дисплей ви показва най-ефективния момент за възходящо или низходящо превключване. Системата разпознава и ситуациите, когато ускорявате бързо и в съответствие с това препоръчва подходящия момент за превключване при по-високи обороти. При сравнителни тестове е установено, че автомобилите с индикатор за превключване на предавките изразходват около 4% по-малко гориво.

 • Автоматична функция Старт/Стоп

  Автоматичната функция Старт/Стоп гарантира, че вашият автомобил ще изразходва гориво само когато се движи. При престой, например на светофари и в задръствания, Автоматичната функция Старт/Стоп изключва двигателя, когато той работи на празен ход и вие сте отпуснали съединителя (с механична скоростна кутия) или сте натиснали спирачката до пълно спиране на автомобила (с трансмисия Steptronic).
  Индикатор на информационния дисплей показва кога автоматичната функция Старт/Стоп е активна. Когато натиснете съединителя (при механична скоростна кутия) или отпуснете спирачката (при трансмисия Steptronic), двигателят стартира отново за части от секундата и вие може да продължите пътуването си без забавяне.
  Автоматичната функция Старт/Стоп не допуска никакви компромиси с комфорта и сигурността. Тя не се активира, докато двигателят не е достигнал оптималната си работна температура, интериорът не е затоплен/охладен до желаната степен, ако акумулаторът не е зареден достатъчно или вие въртите волана. Управляващият блок стартира двигателя, при необходимост дори и когато автомобилът е спрял. Например когато автомобилът потегли леко по инерция или предното стъкло се изпоти. Автоматичната функция Старт/Стоп може винаги да бъде изключена с натискане на бутон

 • Електрическо сервоуправление

  Електрическо сервоуправление: всяко въртене на волана изразходва енергия. Защо тогава трябва да се изразходва енергия, когато не завивате? Поради това електрическото сервоуправление на BMW работи само когато е необходимо. За разлика от конвенционалните хидравлични системи, това техническо решение на BMW изразходва енергия само по време на завиване. При неподвижен волан – напр. при висока скорост по магистрала – електромоторът не е активен.

 • Регенерация на спирачната енергия

  Регенерация на спирачната енергия: при всяко спиране се освобождава енергия, която дълго време оставаше неоползотворена. Регенерацията на спирачната енергия ползва този подценяван досега потенциал и произвежда електричество от освободената при движение по инерция или спиране кинетична енергия. С тази електроенергия се зарежда акумулаторът. Благодарение на тази система за интелигентно управление на енергията алтернаторът не трябва да работи постоянно, което намалява натоварването върху двигателя. Разходът на гориво намалява, а мощността се увеличава – напълно в духа на BMW.