РАЗЧИТАЙТЕ НА НАДЕЖДНИ ПОМОЩНИЦИ.

BMW ConnectedDrive асистиращите системи на BMW X4.

Самоувереността ви ще е по-висока, когато можете да разчитате на вашите спътници. Като асистиращите системи на BMW X4, които ви гарантират най-високо ниво на комфорт и сигурност. Най-добрият пример е пълноцветният BMW Head-Up дисплей: той проектира важните за пътуването информации в зрителното ви поле, за да можете да се концентрирате върху най-важното - безграничната радост от шофирането.

BMW HEAD-UP ДИСПЛЕЙ.

BMW HEAD-UP ДИСПЛЕЙ.

Всичко пред погледа.

Пълноцветният BMW Head-Up дисплей проектира важната информация за пътуването директно в зрителното ви поле и така повишава вашата концентрация върху случващото се на пътя. Дисплеят изобразява данни като актуалната скорост, указанията на навигационната система, Speed Limit Info вкл. забраните за изпреварване, имена на песните или телефонния указател и списъците с обаждания и предупрежденията на асистиращите системи. Проектираните на предното стъкло символи се изобразяват пълноцветно и с брилянтна резолюция. Те се появяват все едно са на 2,3 метра пред автомобила и така информацията се разпознава бързо и комфортно от водача, при минимално отклоняване на вниманието му. Яркостта на проектираните изображения автоматично се адаптира към външните светлинни условия. Системата разполага с нощен и дневен режим. Настройката на яркостта може да се извършва чрез менюто на iDrive. Освен това можете да изберете каква допълнителна информация да се изобразява освен актуалната скорост и предупрежденията на асистиращите системи.

  

АСИСТЕНТ ЗА ШОФИРАНЕ.

Оборудването Асистент за шофиране комбинира работещото с камера, предупреждение при напускане на лентата и предупреждението за пешеходци с лека спирачна функция при градски условия.

Системата разпознава маркировката на пътното платно и при предупреждава с вибрация на волана и съобщение на арматурното табло при опасност от неволно напускане на лентата при скорост над около 70 км/ч. При включен мигач, тоест когато напускането на лентата е целенасочено, предупреждението не се активира.

Докато предупреждението за опасност от сблъсък с лека спирачна функция при градски условия разпознава автомобили, то предупреждението за пешеходци с лека спирачна функция при градски условия реагира и на хора. Когато движещият се отпред автомобил спре рязко, BMW с активирано предупреждение при опасност от сблъсък реагира веднага. Първо чрез предупредителен символ, след това с неговото мигане и акустичен сигнал, а при скорост до 60 км/ч и с леко активиране на спирачките. При предупреждението за пешеходци, което работи в диапазона от 10 до 60 км/ч, при непосредствена опасност се активира едностепенно предупреждение. Когато системата предупреждава за опасност от сблъсък, се подготвят и спирачките за по-бърза реакция. В аварийна ситуация системата автоматично активира спирачките. При тъмнина и мъгла функциите на системата може да бъдат ограничени.

  • Асистент за шофиране Plus.

    Оборудването Асистент за шофиране Plus (само с трансмисия Steptronic) включва не само предупреждението при опасност от сблъсък и при напускане на лентата, но и активния автопилот с функция Stop&Go. То подпомага водача при движение по магистрали в критични и монотонни ситуации на пътя. Тази опция е налична само в комбинация с навигационните системи Business или Professional.

    Предупреждението при опасност от сблъсък реагира на степени. В зависимост от това дали движещият се отпред автомобил спре внезапно или бъде разпознат неподвижен обект, реакцията е от визуален сигнал до активно активиране на спирачките и спиране на автомобила. Ако има опасност автомобилът неволно да напусне лентата си, предупреждението при напускане на лентата сигнализира с вибрации на волана.
    Активният автопилот поддържа постоянна скоростта в диапазона от 30 до 210 км/ч или я адаптира автоматично към тази на движещия се отпред автомобил при активирано поддържане на дистанцията. Функцията Stop&Go контролира скоростта дори до пълно спиране, като след това при кратко натискане на педала на газта автомобилът потегля отново, например в задръствания и бавен трафик.

Навигационна система Professional с iDrive Touch контролер.

Навигационната система Professional впечатлява с изключителния си дизайн и богатата гама от възможности. Това е лесна за управление, перфектно интегрирана в BMW навигационна система включително концепция за управление iDrive и iDrive Touch контролер.

Системата включва устройство Hands-free USB-интерфейс и гласово управление, радио BMW Professional с DVD-плеър, както и 20 GB памет за музикални файлове. Тя също така улеснява и ползването на Real Time Traffic Information (RTTI). Вграденият 8,8-инчов LCD цветен дисплей с функция Splitscreen (основен и асистиращ прозорец) гарантира оптимална четимост и прегледност.

Навигационна система Professional.

  • iDrive Touch контролер.

    Управлението чрез iDrive Touch контролера е интуитивно, върху неговата чувствителна на допир повърхност въвеждането на целите за навигационната система може да се извършва със собствения почерк. Като алтернатива системата може да бъде управлявана от бутоните за директен достъп респ. осемте бутона за любими функции или чрез гласови команди. Благодарение на триизмерното изобразяване на картите, както и на сателитни снимки като фон и подбрани забележителности с фотореалистично качество, навигацията се превръща във вълнуващо визуално преживяване. Актуализациите на картите са безплатни три години при дилърите на BMW. В рамките на BMW ConnectedDrive в подбрани страни в Европа системата автоматично актуализира картите до 4 пъти годишно.

ИНТЕЛИГЕНТЕН ГЛАСОВ АСИСТЕНТ.

Интелигентният гласов асистент с offboard обработка на гласа осигурява гласова подкрепа на най-високо ниво: вместо ограничени команди той разпознава и естествения говор. И то не само в голям спектър от индивидуални и ситуативни варианти: гласовият асистент владее и диалекти и жаргони. Това е свързано и със значително разширени възможности при диктуване на текстове, например имейли. Значително подобрените функции стават възможни и благодарение на предоставеното от ConnectedDrive, базирано на сървър offboard разпознаване на глас, което лежи в основата на интелигентния гласов асистент. Тази Cloud функционалност позволява и бързо и неспецифично търсене на специални цели за навигацията в интернет с естествен език, например с въпрос за определени ресторанти наблизо. В същото време качването на данните в Cloud позволява по-бързи цикли на актуализация, така че в бъдеще другите иновации ще бъдат на разположение по-бързо, независимо дали става дума за софтуер или компютърна лингвистика.

BMW SELECTIVE BEAM.

BMW Selective Beam (незаслепяващ асистент за дългите светлини) прави пътуванията през нощта още по-приятни и сигурни за вас – като осигурява най-добра видимост в тъмнината, без да заслепява останалите водачи.
Системата разпознава другите участници в движението и целенасочено променя разпределението на светлината на дългите светлини. Обсегът на фаровете от над 400 метра осигурява своевременно разпознаване на опасностите и подобрена стабилност по курса.

КАМЕРА „ПТИЧИ ПОГЛЕД”.

Камерата „Птичи поглед” е система, която с помощта на камерите в страничните огледала, широкоъгълната предна камера и камерата за обратно виждане осигурява 360° панорамен обзор. Тя подпомага водача при паркиране и маневриране в тесни пространства, както и при движение в зони с намалена видимост.
Системата включва камера за обратно виждане, Top View и Side View. Top View изобразява пространството около вратите и края на пътното платно за комфортно маневриране. Широкоъгълната камера на Side View в бъбрековидната радиаторна решетка отпред, както и камерата за обратно виждане отзад осигуряват панорамен поглед пред и зад автомобила. Предупреждението за напречно движещи се автомобили предупреждава еднократно с жълта черта в страничните зони на изображението, както и жълт триъгълник. При скорост над 15 км/ч функцията Side View се деактивира автоматично.
Вие може да избирате между трите възможности: камерата за обратно виждане, Top View, Panorama View и по желание да активирате една от тях. Системата се включва при позиция на селектора на трансмисията „R“ или други предварително избрани настройки за активиране. Изображението се вижда на контролния дисплей.