БЕЗ КОМПРОМИСИ. ВСИЧКО ЗА РАДОСТТА ОТ ШОФИРАНЕТО.

Устойчивостта на новото BMW i3.

БЕЗ КОМПРОМИСИ. ВСИЧКО ЗА РАДОСТТА ОТ ШОФИРАНЕТО.

Устойчивостта на новото BMW i3.

БЕЗ КОМПРОМИСИ. ВСИЧКО ЗА РАДОСТТА ОТ ШОФИРАНЕТО.Устойчивостта на новото BMW i3.

BMW i3 олицетворява едно ново отношение към мобилността. То е базирано на цялостния подход, от разработката през производството до рециклирането на автомобила. Много от материалите са изработени от възобновяеми суровини – а BMW i3 се произвежда със 100% енергия от възобновяеми източници. Усещането от радостта от шофирането никога не е било толкова приятно.

BMW i

НАПЪЛНО ПРЕОСМИСЛЕНА УСТОЙЧИВОСТ.

БЕЗГРАНИЧНО СЪЗДАВАНЕ НА ЦЕННОСТИ.

Устойчивост за BMW не е просто дума. Това е нашият най-висш водещ принцип. Ето защо целият жизнен цикъл на BMW i3 е структуриран на принципа за максимално запазване на ресурсите и устойчивостта.

РАЗРАБОТКА.

Още от самото начало цялата концепция на автомобила бе разработена за електрическа мобилност. И докато иновативните аеродиманични решения намаляват въздушното съпротивление и разхода на енергия, възобновяемите и рециклируеми материали предпазват околната среда и заместват традиционните материали като например пластмаса.

ПРОИЗВОДСТВО.

Изключително устойчиво: използваните за BMW i3 въглеродни нишки са изработени изцяло с водноелектрическа енергия. В завода на BMW в Лайпциг BMW i3 се изработва изцяло чрез вятърна енергия. И за разлика от другите модели на BMW за производството му е необходима два пъти по-малко енергия.

УПОТРЕБА.

С BMW i3 се движите без емисии, шум и миризми. Това намалява замърсяването на въздуха в градовете. И още по-важно е, то лесно се зарежда със „зелена енергия“ или електроенергия от вашите собствени соларни панели. Режимът ECO PRO увеличава пробега и понижава разхода на енергия.

РЕЦИКЛИРАНЕ.

BMW i3 се рециклира на 95%. Батерийните модули могат да бъдат използвани за съхранение на соларна електроенергия. А излишните карбонови нишки могат наново да бъдат използвани в производствения процес.

МАТЕРИАЛИ С БЪДЕЩЕ.

ЕЛЕМЕНТИ ОТ ЕСТЕСТВЕНИ ВЛАКНА.

Видимо устойчиво: широката употреба на кенаф заменя произвежданите от нефт пластмаси и намаляватеглото на теглото на BMW i3, защото влакното от кенаф е с до 30% по-леко от конвенционалните материали. Изключително лекият материал е получен от растението малва, което по време на растежа си преобразува големи количества CO₂ в кислород, надхвърляйки средните показатели.

СЕДАЛКИ ОТ 40% ЧИСТА ВЪЛНА.

Възобновяем материал, който предлага висока степен на комфорт е сертифицираната чиста вълна, която се използва до 40% за тапицерията на интериорния дизайн Lodge. Така получената материя е смес от вълна, има дишащ ефект и по този начин регулира температурата между тялото и повърхността на седалките, в резултат на което седалките остават приятно хладни дори и при високи температури.

ИНТЕРИОРНИ ЛАЙСНИ ОТ ЕВКАЛИПТОВО ДЪРВО.

Евкалиптовото дърво по природа има естествена пореста структура и поради това изисква около 90% по-малко обработка на повърхностите му в сравнение с обичайно използваното дърво. То произхожда от сертифицирани по FSC плантации, което гарантира устойчивото използване на горите.

100 % ЕСТЕСТВЕНА КОЖА, ОБРАБОТЕНА С ЕКСТРАКТ ОТ МАСЛИНОВИ ЛИСТА.

Използваната кожа в BMW i3 е обработена екологично със 100% натурален екстракт от маслинови листа. Така кожата запазва естествения си блясък и качеството си да изравнява температурните разлики. Освен това при реколтата на маслини листата остават като отпадъчен материал, които може да бъде разумно оползотворен по този начин.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ.

BMW i3 ви улеснява да реализирате устойчивостта във всекидневието си, понеже по време на шофиране не се отделят вредни емисии. Това намалява замърсяването на въздуха в градовете, което ви дава повече свеж въздух за дишане. Ако зареждате със "зелена енергия" или с ток от от фотосоларни панели, вие последователно шофирате без никакви вредни емисии. В режим ECO PRO се увеличава пробега и се намалява разхода на електрическа енергия.

Разход на гориво и CO₂ емисии.

 • Разход на електрическа енергия и CO2 емисии за BMW i3 (94 Ah):
  Разход на гориво в л / 100км (комбиниран): 0
  Емисии на CO2 в г / км (комбинирани): 0
  Разход на електрическа енергия в кВтч / 100км (комбиниран): 13,6/13,1
  Електрически пробег в км (комбиниран): 300-290
  Ориентиран към клиента чисто електрически пробег в км: до 200

  Разход на електрическа енергия и CO2 емисии за BMW i3 (94 Ah) с Range Extender:
  Разход на гориво в л / 100км (комбиниран): 0,6
  СО2 емисии в г/км (комбинирани): 14-13
  Разход на електрическа енергия в кВтч / 100км (комбиниран): 11,9/11,5
  Електрически пробег в км (комбиниран): 235-225
  Ориентиран към клиента общ електрически пробег в км: до 330

  Разход на електрическа енергия и CO2 емисии за BMW i3s (94 Ah):
  Разход на гориво в л / 100км (комбиниран): 0
  Емисии на CO2 в г / км (комбинирани): 0
  Разход на електрическа енергия в кВтч / 100км (комбиниран): 14,3
  Електрически пробег в км (комбиниран): 280
  Ориентиран към клиента чисто електрически пробег в км: до 200

  Разход на електрическа енергия и CO2 емисии за BMW i3s (94 Ah) с Range Extender:
  Разход на гориво в л / 100км (комбиниран): 0,7
  СО2 емисии в г/км (комбинирани): 14
  Разход на електрическа енергия в кВтч / 100км (комбиниран): 12,5
  Електрически пробег в км (комбиниран): 220
  Ориентиран към клиента общ електрически пробег в км: до 330

  Данните са предварителни и все още не са потвърдени.

  Разходът на гориво, емисиите на CO2 и разходът на електрическа енергия зависят от избрания размер джанти и гуми.

  Обсегът зависи от различни фактори, по-специално от: стила на шофиране, пътните условия, външната температура, отоплението / климатизацията и предварителното подгряване.

  Допълнителна информация относно официалните данни за разхода на гориво, за официалните специфични CO2 емисии и за разхода на електрическа енергия на нови леки автомобили може да се получи от изданието "Насоки за разход на гориво, емисиит на CO2 и потреблението на електрическа енергия при нови лични превозни средства" , което се предлага във всички пунктове за продажба на Deutsche Automobil Treuhand GmbH ( DAT), Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Germany.