БЕЗМИЛОСТНО ДИНАМИЧНО. БЕЗКОМПРОМИСНО ЕФЕКТИВНО.

BMW EfficientDynamics при BMW Серия 2 Купе.

Новото BMW Серия 2 Купе никога не може да се насити: по-висока мощност, по-висок спортен дух, повече въодушевление. Но то е майстор на суперлативите и когато става дума за по-малко: за по-нисък разход на гориво и емисии. Режим ECO PRO, регенерация на спирачната енелгия или Автоматична функция Старт/Стоп - купето знае как се възползва умело от интелигентните технологии на BMW EfficientDynamics. А благодарение на аеродинамичния си дизайн BMW Серия 2 Купе има и подчертано красива фигура.

РЕЖИМ ECO PRO.

В зависимост от индивидуалния стил на шофиране режимът ECO PRO понижава разхода на гориво с до 20 процента, както е установено при вътрешно изследване на BMW. Допълнителен потенциал за икономии осигуряват функциите „безмоторно” движение (само с автоматична трансмисия), предвиждащият асистент и режимът ECO PRO Route (и двата само при Навигационната система Professional).
Функцията „безмоторно” движение отделя двигателя от задвижването, когато автомобилът се движи по инерция респ. водачът отнеме газта при скорост между 50 и 160 км/ч и не натисне спирачката, а предвиждащият асистент не разпознае промяна в ограниченията на скоростта.
Въз основа на данните от навигационната система предвищдащият асистент разпознава завоите, населените места, кръговите движения, ограниченията на скоростта и изходите от магистралата по маршрута ви и може да ви даде предвидливи съвети за своевременно отнемане на газта.
В зависимост от ситуацията на пътя, индивидуалния стил на шофиране и даденостите по трасето режимът ECO PRO Route предлага най-ефективния маршрут. На бордния компютър се изобразява колко процента гориво могат да бъдат спестени чрез маршрута ECO PRO.

АЕРОДИНАМИКА.

Целият дизайн на автомобила е подчинен на философията BMW EfficientDynamics. Обтекаемият силует гарантира изключителна аеродинамичност. Предната броня е видимият дизайнерски елемент, който олицетворява философията BMW EfficientDynamics. Интегрираната Въздушна завеса отвежда въздуха покрай арките на предните колела. По този начин ускореният въздушен поток образува „завеса” от външната страна на колелата. Насрещният въздушен поток около колелата се направлява и от Air Breather. Тези иновативни технологии намаляват завихрянията и въздушното съпротивление, като по този начин допринасят и за понижаването на разхода на гориво. Гладкото покритие на дъното на автомобила и капсуловането на моторния отсек са друг детайл, който гарантира интензивно подобрение на аеродинамиката. Новите покриващи елементи осигуряват не само значително оптимизиране на аеродинамиката: те гарантират и чувствително подобряване на шумоизолацията, както и по-добра защита срещу корозия.

АВТОМАТИЧНА ФУНКЦИЯ СТАРТ/СТОП

Автоматичната функция Старт/Стоп гарантира, че вашият автомобил ще изразходва гориво само когато се движи. При престои, например на светофари и в задръствания, Автоматичната функция Старт/Стоп изключва двигателя, когато той работи на празен ход и вие сте отпуснали съединителя (механична скоростна кутия) или сте натиснали спирачката до пълно спиране на автомобила (трансмисия Steptronic).
Индикатор на информационния дисплей показва кога автоматичната функция Старт/Стоп е активна. Когато натиснете съединителя (при механична скоростна кутия) или отпуснете спирачката (трансмисия Steptronic), двигателят стартира отново за части от секундата и вие може да продължите пътуването си без забавяне.
Автоматичната функция Старт/Стоп не допуска никакви компромиси с комфорта и сигурността и не се активира, докато двигателят не е достигнал оптималната си работна температура, интериорът не е затоплен/охладен до желаната степен, ако акумулаторът не е зареден достатъчно или вие въртите волана. Управляващият блок при необходимост стартира двигателя дори и когато автомобилът е спрял. Например когато автомобилът потегли леко по инерция или предното стъкло се изпоти. Автоматичната функция Старт/Стоп може винаги да бъде изключена с натискане на бутон.

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА СПИРАЧНАТА ЕНЕРГИЯ.

При всяко спиране се освобождава енергия, която дълго време оставаше неоползотворена. Регенерацията на спирачната енергия ползва този подценяван досега потенциал и произвежда електричество от освободената при движение по инерция или спиране кинетична енергия. С тази електроенергия се зарежда акумулаторът. Благодарение на този система за интелигентно управление на енергията алтернаторът не трябва да работи постоянно, което намалява натоварването върху двигателя. Разходът на гориво намалява, а мощността се увеличава – напълно в духа на BMW EfficientDynamics.

8-СТЕПЕННА ТРАНСМИСИЯ STEPTRONIC.

8-степенната трансмисия Steptronic поставя стандарти по отношение на динамиката и ефективността и е централен елемент от BMW EfficientDynamics. Особено финото степенуване на предавките позволява оптимално разгръщане на мощността – от ниски до много високи скорости. Така значително се понижава и разходът на гориво, докато в същото време вие се наслаждавате на още по-висок спортен дух и динамика. Допълнителните предавки понижават оборотите, особено при висока скорост, и така понижават както разхода, така и шума на двигателя. За това допринася и съединителят на хидротрансформатора – дори и при ръчно превключване на предавките. В комбинация с малките разлики в оборотите и прецизното степенуване на предавките се постига особено висок комфорт на превключване и значително понижение на шума.
Благодарение на 8-степенната трансмисия Steptronic на BMW EfficientDynamics вече е възможно активно да повишите динамиката и чрез Контрола на шофирането при автомобилите с новото предвиждащо задвижване. В режим Sport управлението на трансмисията ползва данни от навигационната система, за да постигне още по-спортни и динамични реакции в зависимост от характеристиките на трасето. Както може да се очаква от името, режимът Comfort предлага ориентирана към още по-висок комфорт програма за превключване с по-малко смени на предавките.

ИНДИКАТОР ЗА ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА ПРЕДАВКИТЕ.

Чрез своевременно и оптимално превключване може да спестите много гориво, най-вече при движение в града и по междуградските пътища. Оптимално превключване, понижаване на разхода - в зависимост от ситуацията на пътя и оборотите на двигателя електрониката изчислява най-ефективната в момента предавка, а светеща стрелка на информационния дисплей ви показва най-ефективния момент за възходящо или низходящо превключване. Но системата разпознава и ситуациите, когато ускорявате бързо, и в съответствие с това подходящият момент за превключване се препоръчва при по-високи обороти. При сравнителни тестове е установено, че автомобилите с индикатор за превключване на предавките изразходват около 4% по-малко гориво.