ВЪЗЛОЖЕТЕ НА НАДЕЖДНИ ПОМОЩНИЦИ.

BMW ConnectedDrive асистиращите системи на BMW X3.

Независимо какво сте планирали, BMW X3 ще ви облекчи. Защото по желание BMW X3 се оборудва с иновативни технологии, които ви подпомагат по различни начини по време на пътуване и гарантират комфорт и сигурност на най-високо ниво. За да можете да се насладите на най-важното - безграничната радост от шофирането.

АСИСТЕНТ ЗА ШОФИРАНЕ.

Оборудването Асистент за шофиране комбинира работещото с камерa, предупреждение при напускане на лентата и предупреждението за пешеходци с лека спирачна функция при градски условия.

Системата разпознава маркировката на пътното платно и предупреждава с вибрация на волана и съобщение на арматурното табло при опасност от неволно напускане на лентата при скорост над около 70 км/ч. При включен мигач, тоест когато напускането на лентата е целенасочено, предупреждението не се активира.

Докато предупреждението за опасност от сблъсък с лека спирачна функция при градски условия разпознава автомобили, то предупреждението за пешеходци с лека спирачна функция при градски условия реагира и на хора. Когато движещият се отпред автомобил спре рязко, BMW с активирано предупреждение при опасност от сблъсък реагира веднага. Първо чрез предупредителен символ, след това с неговото мигане и акустичен сигнал, а при скорост до 60 км/ч и с леко активиране на спирачките. При предупреждението за пешеходци, което работи в диапазона от 10 до 60 км/ч, при непосредствена опасност се активира едностепенно предупреждение. Когато системата предупреждава за опасност от сблъсък, се подготвят и спирачките за по-бърза реакция. В аварийна ситуация системата автоматично активира спирачките. При тъмнина и мъгла функциите на системата може да бъдат ограничени.

 • Асистент за шофиране Plus.

  Оборудването Асистент за шофиране Plus (само с трансмисия Steptronic) включва не само предупреждението при опасност от сблъсък и при напускане на лентата, но и активния автопилот с функция Stop&Go. То подпомага водача при движение по магистрали в критични и монотонни ситуации на пътя.

  Тази опция е налична само в комбинация с навигационните системи Business или Professional.

  Предупреждението при опасност от сблъсък реагира на степени. В зависимост от това дали движещият се отпред автомобил спре внезапно или бъде разпознат неподвижен обект, реакцията е от визуален сигнал до активно активиране на спирачките и спиране на автомобила. Ако има опасност автомобилът неволно да напусне лентата си, предупреждението при напускане на лентатa бързо сигнализира с вибрации на волана.

  Активният автопилот поддържа постоянна скоростта в диапазона от 30 до 210 км/ч или я адаптира автоматично към тази на движещия се отпред автомобил при активирано поддържане на дистанцията. Функцията Stop&Go контролира скоростта дори до пълно спиране, като след това при кратко натискане на педала на газта автомобилът потегля отново, например в задръствания и бавен трафик.

НАВИГАЦИОННА СИСТЕМА PROFESSIONAL.

Навигационната система Professional впечатлява с изключителния си дизайн и богатата гама от възможности. Това е лесна за управление, перфектно интегрирана в BMW навигационна система включително концепция за управление iDrive и iDrive Touch контролер.

Системата включва устройство Hands-free USB-интерфейс и гласово управление, радио BMW Professional с DVD-плеър, както и 20 GB памет за музикални файлове. Тя също така улеснява и ползването на Real Time Traffic Information (RTTI). Вграденият 8,8-инчов LCD цветен дисплей с функция Splitscreen (основен и асистиращ прозорец) гарантира оптимална четимост и прегледност.

 • iDrive Touch контролер.

  Управлението чрез iDrive Touch контролера е интуитивно, върху неговата чувствителна на допир повърхност въвеждането на целите за навигационната система може да се извършва със собствения почерк. Като алтернатива системата може да бъде управлявана от бутоните за директен достъп респ. осемте бутона за любими функции или чрез гласови команди. Благодарение на триизмерното изобразяване на картите, както и на сателитни снимки като фон и подбрани забележителности с фотореалистично качество, навигацията се превръща във вълнуващо визуално преживяване. Актуализациите на картите са безплатни три години при дилърите на BMW. В рамките на BMW ConnectedDrive в подбрани страни в Европа системата автоматично актуализира картите до 4 пъти годишно.

ИНТЕЛИГЕНТЕН ГЛАСОВ АСИСТЕНТ.

Интелигентният гласов асистент с offboard обработка на гласа осигурява гласова подкрепа на най-високо ниво: вместо ограничени команди той разпознава и естествения говор. И то не само в голям спектър от индивидуални и ситуативни варианти: гласовият асистент владее и диалекти и жаргони. Това е свързано и със значително разширени възможности при диктуване на текстове, например имейли. Значително подобрените функции стават възможни и благодарение на предоставеното от ConnectedDrive, базирано на сървър offboard разпознаване на глас, което лежи в основата на интелигентния гласов асистент. Тази Cloud функционалност позволява и бързо и неспецифично търсене на специални цели за навигацията в интернет с естествен език, например с въпрос за определени ресторанти наблизо. В същото време качването на данните в Cloud позволява по-бързи цикли на актуализация, така че в бъдеще другите иновации ще бъдат на разположение по-бързо, независимо дали става дума за софтуер или компютърна лингвистика.

СИСТЕМИ ОТ КАМЕРИ.

С опционалните системи от камери всяко паркомясто се превръща в удоволствие. С камерите „Птичи поглед” и камерата за обратно виждане винаги имате пълен обзор върху пространството около автомобила. Контролът на дистанцията при паркиране (PDC) в предната и задната част на автомобила дава визуални и звукови указания, за да можете да паркирате сигурно и комфортно.

 • Камера за обратно виждане

  Камерата за обратно виждане ви позволява да следите зоната зад автомобила върху контролния дисплей при маневриране и паркиране. Камерата за обратно виждане ви дава и по-добра видимост при движение на заден ход и паркиране при скорост до 20 км/ч. Интерактивните линии ви показват дали желаното паркомясто е достатъчно голямо за автомобила и ви подпомагат при паркиране чрез цветно маркираните повърхности върху контролния дисплей. В комбинация с теглич камерата за обратно виждане е оборудвана с практична функция за увеличение на изображението, която облекчава доближаването и закачането на ремаркето.

 • Камера „Птичи поглед”

  Камерата „Птичи поглед” е система, която с помощта на камерите в страничните огледала, широкоъгълната предна камера и камерата за обратно виждане осигурява 360° панорамен обзор. Тя подпомага водача при паркиране и маневриране в тесни пространства, както и при движение в зони с намалена видимост.
  Системата включва камера за обратно виждане, Top View и Side View. Top View изобразява пространството около вратите и края на пътното платно за комфортно маневриране. Широкоъгълната камера на Side View в бъбрековидната радиаторна решетка отпред, както и камерата за обратно виждане отзад, осигуряват панорамен поглед пред и зад автомобила. Предупреждението за напречно движещи се автомобили предупреждава еднократно с жълта черта в страничните зони на изображението, както и жълт триъгълник. При скорост над 15 км/ч функцията Side View се деактивира автоматично.
  Вие може да избирате между трите възможности: камерата за обратно виждане, Top View, Panorama Side View и по желание да активирате една от тях. Системата се включва при позиция на селектора на трансмисията „R“ или други предварително избрани настройки за активиране. Изображението се вижда на контролния дисплей.

АСИСТЕНТ ПРИ ПАРКИРАНЕ.

Асистентът за паркиране ви помага при маневрирането в паркоместа, успоредни на пътното платно. Независимо дали е активирана, системата измерва размера на паркоместата при преминаване с ниска скорост (под 35 км/ч) и максимално отстояние от 1,5 метра до редицата паркирани автомобили.

Когато бъде открито достатъчно голямо паркомясто, водачът трябва само да включи мигача и асистентът при паркиране поема завиването, докато водачът подпомага маневрирането чрез избор на подходяща предавка, подаване на газ и натискане на спирачката. При това системата подпомага водача с указания на контролния дисплей и допълнителни акустични сигнали. Резултатът: винаги спокойно паркиране и повишена сигурност.

BMW SELECTIVE BEAM.

BMW Selective Beam (незаслепяващ асистент за дългите светлини) прави пътуванията през нощта още по-приятни и сигурни за вас – като осигурява най-добра видимост в тъмнината, без да заслепява останалите водачи.
Системата разпознава другите участници в движението и целенасочено променя разпределението на светлината на дългите светлини. Обсегът на фаровете от над 400 метра осигурява своевременно разпознаване на опасностите и подобрена стабилност по курса.