ШАМПИОН ПО ЕФЕКТИВНОСТ.

BMW EfficientDynamics при BMW M4 Купе.

BMW M4 Купе има върхови възможности дори и когато става дума за ефективността. Интелигентните технологии на BMW EfficientDynamics като Автоматичната функция Старт/Стоп или регенерацията на спирачната енергия осигуряват оптимално оползотворяване на ресурсите и имат важен принос за мощта и издръжливостта на BMW M4 Купе. Резултатът е не само по-висока динамика, но и нисък разход на гориво и нива на вредните емисии.

АЕРОДИНАМИКА.`

Старателно съгласуваните аеродинамични решения оптимизират динамиката на управлението, стабилността и контрола на М автомобилите, особено при висока скорост.
Впечатляващата предна броня е видимото олицетворение на специфичната аеродинамична на М автомобилите. Големите въздухозаборници осигуряват оптимално охлаждане на двигателя, нагнетявания въздух, маслото и спирачките, както и на трансмисионното масло на M DCT дори и по състезателните писти. Двата вертикални отвора на Air Curtain и страничните М хриле с интегрирани Air Breather зад калниците създават ускорен въздушен поток около предните колела. Тази въздушна „завеса” затваря аеродинамично арките на предните калници, намалява завихрянията и понижава въздушното съпротивление. Допълнително оптимизиране на аеродинамиката осигурява Gurney, спойлерът на ръба на задния капак, който подобрява аеродинамичния баланс между предната и задната ос и повишава притискането към пътя. Като цяло прецизната съгласуваност на тези елементи осигурява аеродинамичен баланс и пригодност за състезателните писти с неподражаемото М усещане.

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА СПИРАЧНАТА ЕНЕРГИЯ.

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА СПИРАЧНАТА ЕНЕРГИЯ.

При всяко спиране се освобождава кинетична енергия, която дълго време оставаше неоползотворена. Регенерацията на спирачната енергия ползва този подценяван досега потенциал и произвежда електричество от освободената при движение по инерция или спиране кинетична енергия. С тази електроенергия се зарежда акумулаторът. Благодарение на този система за интелигентно управление на енергията алтернаторът не трябва да работи постоянно, което намалява натоварването върху двигателя. Разходът на гориво намалява, а мощността се увеличава – напълно в духа на BMW EfficientDynamics.

ИНДИКАТОР ЗА ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА ПРЕДАВКИТЕ.

Чрез оптималното своевременно превключване на предавките може да бъде спестено много гориво – особено при движение из града или по междуградските пътища. Оптимално превключване, понижаване на разхода – в зависимост от ситуацията на пътя и оборотите на двигателя електрониката изчислява най-ефективната в момента предавка, а светеща стрелка на информационния дисплей ви показва най-ефективния момент за възходящо или низходящо превключване. Но системата разпознава и ситуациите, когато ускорявате бързо, и в съответствие с това подходящият момент за превключване се препоръчва при по-високи обороти. При сравнителни тестове е установено, че автомобилите с индикатор за превключване на предавките изразходват около 4% по-малко гориво.

АВТОМАТИЧНА ФУНКЦИЯ СТАРТ/СТОП.

При престои, например на светофари и в задръствания, Автоматичната функция Старт/Стоп изключва двигателя и понижава разхода на гориво. Когато натиснете съединителя (при механична скоростна кутия) или отпуснете спирачката (М скоростна кутия с два съединителя с Drivelogic), двигателят стартира отново за части от секундата.