ПОВЕРЕТЕ НА НАДЕЖДНИ ПОМОЩНИЦИ.

BMW ConnectedDrive Driver асистиращите системи на BMW М4 Кабриолет.

Множество иновативни технологии ви подпомагат по разнообразен начин по време на пътуване и гарантиран комфорт и сигурност на най-високо ниво. Така вие можете да се концентрирате върху най-важното - безгрижната радост от шофирането.

АСИСТЕНТ ЗА ШОФИРАНЕ.

Оборудването Асистент за шофиране комбинира работещото с камера предупреждение при напускане на лентата, предупреждение при опасност от сблъсък и предупреждение за пешеходци с лека спирачна функция при градски условия.
 

Системата разпознава маркировката на пътното платно и ви предупреждава с вибрация на волана, когато има опасност от неволно напускане на лентата при скорост над около 70 км/ч. При включен мигач, тоест когато напускането на лентата е целенасочено, предупреждението не се активира.
 

И докато предупреждението за опасност от сблъсък с лека спирачна функция при градски условия разпознава автомобили, то предупреждението за пешеходци с лека спирачна функция при градски условия реагира и на хора. Ако движещият се отпред автомобил намали скоростта рязко, при активирано предупреждение от сблъсък BMW реагира веднага. Първо светва символ на арматурното табло, след това той започва да мига, след което прозвучава и акустичен сигнал, а при скорост до 60 км/ч леко се активират и спирачките. При предупреждението за пешеходци, което работи между 10 и 60 км/ч, при непосредствена опасност се активира едностепенно предупреждение. Когато системата предупреждава за опасност от сблъсък, се подготвят и спирачките за по-бърза реакция. В аварийна ситуация, системата автоматично активира спирачките. При тъмнина и мъгла функциите на системата могат да бъдат ограничени.

BMW HEAD-UP ДИСПЛЕЙ С М ИНДИКАТОР.

Най-важното е винаги пред очите: пълноцветният BMW Head-Up дисплей с M индикатор (само в комбинация с навигационна система) проектира важната информация за пътуването директно в зрителното поле на водача.
С натискане на бутон може да бъде избран по-спортен, специфичен за М дисплей. Освен дигитален скоростомер се изобразява и включената предавка, както и многоцветен символ на оборотомер със светлини за превключване. Освен това се изобразяват и указанията на навигационната система, Speed Limit Info, забраните за изпреварване и данни за развлекателната система (радиостанции, музикални заглавия), както и предупрежденията на асистиращите системи. Благодарение на проекцията на нивото на очите погледът на водача винаги остава насочен към пътя. Преимуществата: по-висока сигурност и уникално изживяване при шофиране.

SPEED LIMIT INFO INCL. NO-OVERTAKING INDICATOR.

Safety first: Speed Limit Info including no-overtaking indicator shows the current speed limit in the instrument cluster, as well as information regarding no-overtaking zones. This is shown on the Info Display in the instrument cluster or in the BMW Head-Up Display. A camera integrated in the rear-view mirror detects relevant traffic signs. A control unit then processes and displays this information together with data from the navigation system. By utilising other features in the car, even variable speed limits – under wet conditions or at certain times of day, for example – can sometimes also be shown.

iDrive Touch контролер.

Контролерът iDrive Touch ви позволява удобно управление на системата iDrive с една ръка. Благодарение на интегрирания в контролера Touchpad можете например да въвеждате адреси в навигационната система, изписвайки го със собствения си почерк. Освен това имате достъп до голям брой функции и настройки, както и до прелистване на списъци. Управлението е лесно и интуитивно, с докосване – което е голямо облекчение за водача, защото почти не отвлича вниманието му от случващото се на пътя. Всички управлявани с контролера функции могат удобно да се следят на контролния дисплей.

BMW SELECTIVE BEAM.

В зависимост от светлинните условия и трафика с BMW Selective Beam (незаслепяващ асистент за дългите светлини) винаги пътувате с включени дълги светлини, което осигурява оптимална видимост през нощта. Системата позволява и по-ранно разпознаване на обекти около пътя. Системата следи движещите се в същата и противоположната посока превозни средства и не допуска тяхното заслепяване чрез безстепенно адаптиране на дългите светлини.

АСИСТЕНТ ПРИ ПАРКИРАНЕ.

Асистентът при паркиране ви помага при маневрирането в паркоместа, успоредни на пътното платно. Независимо дали е активирана, системата измерва размера на паркоместата при преминаване с ниска скорост (под 35 км/ч) и максимално разстояние от 1,5 метра до редицата паркирани автомобили. Когато бъде открито достатъчно голямо паркомясто, водачът трябва само да включи мигача и асистентът при паркиране поема завиването, докато водачът подпомага маневрирането чрез избор на подходяща предавка, подаване на газ и натискане на спирачката. При това системата подпомага водача с указания на контролния дисплей и допълнителни акустични сигнали. Резултатът: винаги спокойно паркиране и повишена сигурност.

СИСТЕМИ ОТ КАМЕРИ.

Контрол на дистанцията при паркиране, камера с поглед от всички страни, камера за обратно виждане: насладете се на пълен обзор на пространството около автомобила при маневриране.
Контролът на дистанцията при паркиране (PDC) отпред и отзад ви позволява да паркирате и маневрирате дори и в най-тесните пространства. При доближаване на автомобила до препятствие то се индикира със звукови сигнали и се изобразява на контролния дисплей.
Камерите „Птичи поглед” включват системите от камери Top View, камерата за обратно виждане и Panorama View. Камерите в страничните огледала и камерата за обратно виждане осигуряват 270° обзор около автомобила, а Panorama View прави навлизането в кръстовища по-безопасно. Тя показва ситуацията и трафика пред автомобила на контролния дисплей.

АКТИВНА ЗАЩИТА.

Активна защита е система на BMW ConnectedDrive за превантивна защита на пътниците. След закопчаване на предните предпазни колани те автоматично се обтягат еднократно при потегляне на автомобила.


В критични ситуации на пътя предпазните колани на предните седалки се обтягат, страничните прозорци и люкът на покрива (ако има монтиран) се затварят. Критична ситуация на пътя е например внезапно аварийно спиране на автомобила пред вас или недозавиване или презавиване на вашия автомобил.


При оборудването Предупреждение при опасност от сблъсък или Предупреждение при опасност от сблъсък със спирачна функция е възможно - в рамките на възможностите на системата - да разпознати възможни сблъсъци в движещи се отпред или спиращи автомобили. В случай на сблъсък при определени случаи системата може автоматично и без намесата на водача да спре автомобила. По този начин опасността от последващи сблъсъци може да бъде намалена или напълно елиминирана.


Освен това асистентът за следене на умората на водача следи поведението ви зад волана за признаци на умора. Системата анализира поведението ви зад волана и реагира на отклонения. В такъв случай на контролния дисплей се появява препоръка за кратка почивка.