ПО-МАЛКО РЕСУРСИ. ПОВЕЧЕ РАДОСТ ОТ ШОФИРАНЕТО.

BMW EfficientDynamics при BMW Серия 5 Gran Turismo.

BMW Серия 5 Gran Turismo е лидер и по отношение на ефективността. Всяко BMW Серия 5 се оборудва с всеобхватен пакет от мерки и технологии на BMW EfficientDynamics, който значително понижава разхода на гориво и вредните емисии - за още повече радост от шофирането.

BMW 520d.

BMW TwinPower Turbo 4-цилиндровият дизелов двигател развива впечатляващата мощност от 135 кВт (184 к.с.) от 2 литра работен обем. Той комбинира директно впръскване Common Rail и турбокомпресор с променлива геометрия и развива 380 Нм въртящ момент при 1 750 до 2 750 об/мин, ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,9 секунди и развива максималната скорост от 215 км/ч. Ефективният среден разход на гориво: 5,7 до 5,5 л на 100 километра при емисии на СО2 от 149 до 144 г/км.

РЕЖИМ ECO PRO.

След като изберете режима ECO PRO, всичко се насочва към максимална ефективност и в зависимост от индивидуалния ви стил на шофиране ви помага да намалите разхода на гориво с до 20 процента, както бе установено при вътрешно изследване на BMW.
Допълнителни 5 процента потенциал за икономии осигуряват функциите „безмоторно” движение (само с трансмисия Steptronic), предвиждащият асистент и режима ECO PRO Route (и двата само с Навигационна система Professional). Реакциите на педала на газта и параметрите на скоростната кутия, както и моментите на превключване са оптимизирани, а стратегията на отоплението и климатизацията се адаптира интелигентно. На контролния дисплей може да видите кои технологии на BMW EfficientDynamics в момента понижават разхода на гориво. Свързаните със ситуацията съвети на ECO PRO ви помагат да шофирате по-ефективно.

  • Безмоторно движение

    Сред другите функции на ECO PRO е функцията „безмоторно” движение: когато водачът отнеме газта при скорост между 50 и 160 км/ч и не натисне спирачката, системата отделя двигателя от задвижването и автомобилът се движи по инерция без спирачното действие на двигателя.

  • Предвиждащ асистент

    Особено иновативен акцент на режима ECO PRO е Предвиждащият асистент в комбинация с Навигационната система Professional. Въз основа на данните от навигационната система той разпознава завоите, населените места, кръговите движения, Т-образните кръстовища, ограниченията на скоростта и изходите от магистралата по маршрута ви и може да ви даде предвидливи съвети за своевременно отнемане на газта.

  • ECO PRO Route

    Режимът ECO PRO включва и функцията ECO PRO Route, която в комбинация с новото поколение на Навигационната система Professionаl изчислява най-ефективния маршрут на базата на различни параметри като индивидуалния стил на шофиране, актуалния трафик, както и състоянието на пътя. На бордния компютър се изобразява и „спечеления” като бонус пробег, който може да изминете благодарение на режима ECO PRO.

НОРМА ЗА ВРЕДНИ ЕМИСИИ EU6

Двигателите на BMW винаги са изпреварвали времето си, защото моторите са ключовата компетентност на BMW още от 1917 година. Това особено убедително се доказва от двигателите на BMW Серия 5 Седан. С изключителната си мощност, спонтанните реакции и несравнимо спокойния си ход те отговарят на най-високите изисквания за комфорт при пътуване. Друга причина за увереността в бъдещето е и серийната при всички дизелови двигатели технология BluePerformance. Благодарение на нея е възможно още по-значително оптимизиране на емисиите на дизеловите двигатели. Освен филтъра за твърди частици и оксидационния катализатор допълнителното намаление на съдържащите се в отработените газове азотни оксиди се осигурява от NOx-катализатор. В допълнение към него се използва и друг вариант за понижение на азотните оксиди: SCR-катализатор (SCR = selective catalytic Reduction) с впръскване на AdBlue. Химичната реакция, която се получава при впръскването на разтвора на карбамид AdBlue, осигурява допълнително понижаване на емисиите на азотни оксиди. По този начин можете да бъдете уверени, че управлявате един от най-чистите дизелови автомобили на света, които серийно покриват изискванията на нормата за вредни емисии EU6.

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА СПИРАЧНАТА ЕНЕРГИЯ.

При всяко спиране се освобождава енергия, която дълго време оставаше неоползотворена. Регенерацията на спирачната енергия ползва този подценяван досега потенциал и произвежда електричество от освободената при движение по инерция или спиране кинетична енергия.
С тази електроенергия се зарежда акумулаторът. Благодарение на тази система за интелигентно управление на енергията алтернаторът не трябва да работи постоянно, което намалява натоварването върху двигателя. Разходът на гориво намалява, а мощността се увеличава – напълно в духа на BMW EfficientDynamics.

АВТОМАТИЧНА ФУНКЦИЯ СТАРТ/СТОП.

Автоматичната функция Старт/Стоп гарантира, че вашият автомобил ще изразходва гориво, само когато се движи.
При престои, например на светофари и в задръствания, автоматичната функция Старт/Стоп изключва двигателя, когато той работи на празен ход и вие сте отпуснали съединителя (механична скоростна кутия) или сте натиснали спирачката до пълно спиране на автомобила (трансмисия Steptronic).
Индикатор на информационния дисплей показва кога автоматичната функция Старт/Стоп е активна. Когато натиснете съединителя (при механична скоростна кутия) или отпуснете спирачката (трансмисия Steptronic), двигателят стартира отново за части от секундата и вие може да продължите пътуването си без забавяне.
Автоматичната функция Старт/Стоп не допуска никакви компромиси с комфорта и сигурността и не се активира, докато двигателят не е достигнал оптималната си работна температура, интериорът не е затоплен/охладен до желаната степен, ако акумулаторът не е зареден достатъчно или вие въртите волана. Управляващият блок при необходимост стартира двигателя дори и когато автомобилът е спрял. Например когато автомобилът потегли леко по инерция или предното стъкло се изпоти. Автоматичната функция Старт/Стоп може винаги да бъде изключена с натискане на бутон.