ПОВЕРЕТЕ НА НАДЕЖДНИ ПОМОЩНИЦИ.

BMW ConnectedDrive асистиращите системи на BMW Серия 5 Gran Turismo.

Множество иновативни технологии ви подпомагат по време на шофиране и гарантират сигурност и комфорт на най-високо ниво. За да можете да се фокусирате върху най-важното - безграничната радост от шофирането.

BMW HEAD-UP ДИСПЛЕЙ.

Пълноцветният BMW Head-Up дисплей проектира важната информация за пътуването директно в зрителното ви поле и така повишава вашата концентрация върху случващото се на пътя. Дисплеят изобразява данни като актуалната скорост, указанията на навигационната система, Speed Limit Info вкл. забраните за изпреварване, както и имена на песните или телефонния указател и списъците с обаждания и предупрежденията на асистиращите системи. Проектираните на предното стъкло символи се изобразяват пълноцветно и с брилянтна резолюция. Те се появяват все едно са на 2,3 метра пред автомобила и така информацията се разпознава бързо и комфортно от водача, при минимално отклоняване на вниманието му. Яркостта на проектираните изображения автоматично се адаптира към външните светлинни условия. Системата разполага с нощен и дневен режим. Настройката на яркостта може да се извършва чрез менюто на iDrive. Освен това можете да изберете каква допълнителна информация да се изобразява освен актуалната скорост и предупрежденията на асистиращите системи.

TRAFFIC JAM ASSISTANT.

TRAFFIC JAM ASSISTANT.

Асистентът при задръствания ви облекчава в монотонните ситуации по магистралите и другите монотонни ситуации на пътя. При скорости до 60 км/ч системата позволява на автомобила просто да се „плъзга“ заедно с другите автомобили в натоварения трафик и така по-лесно да преодолеете задръстването. Тя автоматично поддържа желаната дистанция до предния автомобил и регулира скоростта до пълно спиране, както и активно се намесва в кормилното управление. Това помага на водача да поддържа правилната лента, стига поне едната ви ръка да е на волана. Освен като автомобилът е бил спял за до 30 секунди (за разлика от 3-те секунди досега), той отново потегля автоматично. Това е следващият крайъгълен камък по пътя към високо автоматизираното шофиране.

iDRIVE TOUCH КОНТРОЛЕР.

Контролерът iDrive Touch ви позволява удобно управление на системата iDrive с една ръка. Благодарение на интегрирания в контролера Touchpad можете например да въвеждате адреси в навигационната система, изписвайки го със собствения си почерк. Освен това имате достъп до голям брой функции и настройки, както и до прелистване на списъци. Управлението е лесно и интуитивно, с докосване – което е голямо облекчение за водача, защото почти не отвлича вниманието му от случващото се на пътя. Всички управлявани с контролера функции могат удобно да се следят на контролния дисплей.

BMW NIGHT VISION С ДИНАМИЧНО ОСВЕТЯВАНЕ НА ПЕШЕХОДЦИ.

BMW Night Vision с динамично осветяване на пешеходци разпознава хора и по-големи животни в тъмнината още от голямо разстояние – и целенасочено ги осветява.
Инфрачервена камера в бъбрековидната радиаторна решетка с обхват до 300 метра подава изображенията на хора и животни директно върху контролния дисплей.
Интелигентна система за ранно предупреждение: когато инфрачервената камера разпознае пешеходци или по-големи животни по вашия курс в тъмнината, тя насочва два отделно контролирани светлинни лъча (Dynamic Light Spots) към тях, без да ги заслепява неприятно. По този начин както водачът, така и пешеходците биват предупреждавани много ефективно за потенциално опасната ситуация.
Допълнителни предупреждения при активирана инфрачервена камера може да получите и върху мултифункционалното арматурно табло или пълноцветния BMW Head-Up Дисплей. Освен това при непосредствена опасност се чува звуков предупредителен сигнал, а спирачките се поставят в максимална готовност. BMW Night Vision с динамично осветяване на пешеходци е иновация на BMW ConnectedDrive.

BMW SELECTIVE BEAM.

BMW Selective Beam (незаслепяващ асистент за дългите светлини) прави пътуванията през нощта още по-приятни и сигурни за вас – като осигурява най-добра видимост в тъмнината, без да заслепява останалите водачи.
Системата разпознава другите участници в движението и целенасочено променя разпределението на светлината на дългите светлини. Обсегът на фаровете от над 400 метра осигурява своевременно разпознаване на опасностите и подобрена стабилност по курса.

АСИСТЕНТ ПРИ ПАРКИРАНЕ.

Асистентът при паркиране ви облекчава при паркиране успоредно на пътното платно. Когато системата е активна и карате бавно (скорост до 35 км/ч и максимално отстояние от 1,5 метра до редицата паркирани автомобили), тя измерва паркоместата, покрай които преминавате.
Когато бъде разпознато достатъчно голямо паркомясто, вие включвате мигача, и асистентът при паркиране поема въртенето на волана, а вие продължавате да натискате педалите на газта и спирачката и да превключвате предавките. Подпомагат ви и допълнителните акустични сигнали и указания на контролния дисплей. Резултатът: спокойно паркиране и допълнителна сигурност.

СИСТЕМИ ОТ КАМЕРИ.

Контрол на дистанцията при паркиране (PDC), Камери „Птичи поглед”, камера за обратно виждане: насладете се на ясен обзор върху пространството около автомобила при маневриране.
Контролът на дистанцията при паркиране (PDC) отпред и отзад ви позволява комфортно и сигурно паркиране чрез визуални и звукови сигнали.
Камери „Птичи поглед” изобразяват вашия автомобил на контролния дисплей като проекция отгоре. Включената в това оборудване система Странични камери осигурява подобрена видимост при излизане от непрегледни улици и пространства. Камерата за обратно виждане ви позволява по-добра ориентация при шофиране на заден ход и при паркиране със скорост под 20 км/ч.

АКТИВНА ЗАЩИТА.

Активна защита е система на BMW ConnectedDrive за превантивна защита на пътниците.
 

Веднага след закопчаването им предните предпазни колани автоматично се обтягат еднократно при потегляне.
 

В критични ситуации на пътя предпазните колани на предните седалки се обтягат, страничните прозорци и люкът на покрива (ако има монтиран) се затварят. При комфортните седалки облегалката на пътника до водача се изправя. Критична ситуация на пътя е например внезапно аварийно спиране на автомобила пред вас или недозавиване или презавиване на вашия автомобил.
 

Когато автомобилът е оборудван с Предупреждение при опасност от сблъсък или Предупреждение при опасност от сблъсък с лека спирачна функция, в рамките на възможностите на системите могат да бъдат разпознати и потенциалните сблъсъци в движещи се или спрели автомобили.
 

В случай на сблъсък при определени ситуации системата може автоматично за спре автомобила без намесата на водача. По този начин опасността от последващи сблъсъци може да бъде намалена или напълно елиминирана.
 

Освен това асистентът за следене на умората на водача следи поведението ви зад волана за признаци на умора. Системата анализира поведението ви зад волана и реагира на отклонения. В такъв случай на контролния дисплей се появява препоръка за кратка почивка.