УНИКАЛНА ДИНАМИКА, УНИКАЛНА ЕФЕКТИВНОСТ.

BMW EfficientDynamics при BMW Серия 4 Гран Купе.

Спортният дух на BMW Серия 4 Гран Купе винаги е придружен от ненадмината ефективност. Това се дължи на всеобхватния пакет от мерки и технологии на BMW EfficientDynamics, който повишава динамиката и понижава емисиите. Още на пръв поглед се забелязва специалната аеродинамика, но има и много други технологии, които работят на заден план. Но и те се усещат - с ниския разход на гориво и голямата радост от шофирането.

УПРАВЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯТА.

BMW Серия 4 Гран Купе серийно се оборудва с множество технологии на BMW EfficientDynamics като автоматична функция Старт/Стоп, регенерация на спирачната енергия и електрическо сервоуправление. Комбинацията от тези технологии гарантира интелигентно управление на енергията – и устойчива мобилност.

 • Автоматична функция Старт/Стоп

  Автоматичната функция Старт/Стоп позволява горивото да се изразходва само когато автомобилът се движи. При спиране, например на червен светофар или в задръстване, автоматичната функция Старт/Стоп се възползва от потенциала за пестене на гориво и просто изключва двигателя, когато двигателят работи на празен ход и сте отпуснали съединителя (при механична скоростна кутия) респективно сте натиснали спирачката при спрял автомобил (автоматична трансмисия).
  На информационния дисплей се индикира, че функцията е активна. Когато натиснете съединителя (механична скоростна кутия) респективно отпуснете спирачката ( трансмисия Steptronic), двигателят веднага стартира автоматично.
  Комфортът на пътуването и комфортът не се нарушават, тъй като функцията не е активна, когато двигателят не е достигнал оптималната си работна температура, климатът в интериора не е достигнал желаната температура, степента на зареждане на акумулатора е ниска или въртите волана. При необходимост централният управляващ блок стартира двигателя дори и докато автомобилът е спрял – например когато леко се придвижи напред или предното стъкло се изпоти. При желание автоматичната функция Старт/Стоп може да бъде деактивирана с натискане на бутон.

 • Регенерация на спирачната енергия

  При всяко спиране се освобождава кинетична енергия, която дълго време не се оползотворяваше. Регенерацията на спирачната енергия ползва този неизползван досега потенциал и произвежда електроенергия от освободената кинетична енергия, която се освобождава, когато отпуснете педала на газта или спирате. Тази енергия се използва за зареждане на акумулатора. Благодарение на това интелигентно управление на енергията не се налага алтернаторът да работи непрекъснато, с което се намалява товарът върху двигателя. Резултатът? По-нисък разход на гориво и по-висока динамика – напълно в духа на BMW EfficientDynamics.

 • Индикатор за превключване на предавките

  Чрез оптималното своевременно превключване на предавките може да бъде спестено много гориво – особено при движение из града или по междуградските пътища. Оптимално превключване, понижаване на разхода – в зависимост от ситуацията на пътя и оборотите на двигателя електрониката изчислява най-ефективната в момента предавка, а светеща стрелка на информационния дисплей ви показва най-ефективния момент за възходящо или низходящо превключване. Но системата разпознава и ситуациите, когато ускорявате бързо, и в съответствие с това подходящият момент за превключване се препоръчва при по-високи обороти. При сравнителни тестове е установено, че автомобилите с индикатор за превключване на предавките изразходват около 4% по-малко гориво.

 • Електрическо сервоусилване

  Всяко въртене на волана изразходва енергия. Защо тогава тя трябва да се пропилява, когато не завивате? Електрическото сервоусилване на BMW работи само тогава, когато е необходимо. За разлика от конвенционалните хидравлични системи сервоусилването на BMW работи само по време на самото завиване. При статично положение на волана – напр. при висока скорост по автомагистрали – електромоторът не е активен.

АЕРОДИНАМИКА.

Дизайнът на автомобила последователно е подчинен на философията на BMW EfficientDynamics. Аеродинамично оптимизираната предна броня и дъното на автомобила впечатляват с иновативни технологии за намаляване на аеродинамичното съпротивление и на разхода на гориво.
Предната броня е видимият дизайнерски елемент, който олицетворява философията BMW EfficientDynamics. Интегрираните Air Curtain насочват насрещния вятър чрез два вертикални въздухозаборника покрай предните калници. Насрещният въздушен поток около колелата се направлява и от Air Breather. Ускореният въздушен поток образува „завеса” от външната страна на колелата. Тези иновации намаляват завихрянията и аеродинамичното съпротивление, както и разхода на гориво.
Покритието на дъното на автомобила с капсуловане на двигателния отсек е друг елемент за значително подобряване на аеродинамиката. Новите покрития значително подобряват не само аеродинамиката: практичните им преимущества са подобрената звукоизолация и повишената защита срещу корозия.

 • Air Breather

  Air Breather, които са разположени зад арките на предните калници, са сред иновативните технически решения за интензивно оптимизиране на аеродинамиката. Заедно с интегрираните Air Curtain в бронята, които през двата вертикални въдухозаборника насочват въздушния поток покрай арките на колелата, Air Breather осигуряват ефективно понижение на въздушното съпротивление в областта на предните калници и подобряват обтичането на предните колела, като в същото време понижават разхода на гориво и емисиите на СО2.

РЕЖИМ ECO PRO

В зависимост от индивидуалния стил на шофиране режимът ECO PRO позволява понижение на разхода на гориво с до 20 процента, както бе установено при вътрешно изследване на BMW. Допълнителни 5 процента потенциал за икономии осигуряват функциите „безмоторно” движение (само с 8-степенна трансмисия Steptronic), предвиждащият асистент (само с навигационна система Professional) и режима ECO PRO Route (само с навигационна система Business und Professional).
В зависимост от ситуацията на пътя, поведението зад волана и състоянието на пътната настилка ECO PRO Route ви показва най-ефективния маршрут. Бордният компютър ви информира в проценти колко гориво може да спестите чрез избора на ECO PRO Route.

 • Предвиждащ асистент

  Въз основа на данните от навигационната система предвиждащият асистент разпознава завоите, населените места, ограниченията на скоростта и изходите от автомагистралите и дава своевременни съвети за отнемане на газта.

 • Безмоторно движение

  Функцията безмоторно движение отделя двигателя от трансмисията и автомобилът се движи по инерция респ. „безмоторно”, когато между 50 и 160 км/ч водачът отнеме газта, не натисне спирачката и предвиждащият асистент не планира адаптиране на скоростта.

ОЛЕКОТЕНА КОНСТРУКЦИЯ.

Благодарение на олекотената конструкция всеки спестен грам от теглото на автомобила повишава радостта от шофирането. Колкото по-ниско тегло трябва да се задвижи, толкова по-малко енергия е необходима.
Още през 30-те години на миналия век BMW прилага този опит при конструирането на автомобилите си – като постоянно го подобрява. Въпросите, на които нашите инженери не спират да търсят отговори: къде има смисъл от понижаване на теглото? И къде не? Отговорът е: интелигентна олекотена конструкция. Това включва и използването на ултралеки материали като алуминий, магнезий или CFRP (армирана с въглеродни нишки пластмаса) в подбрани области на автомобила.

ТЕХНОЛОГИЯ BMW TWINPOWER TURBO

При бензиновите двигатели технологията BMW TwinPower Turbo комбинира иновативни технологии при турбокомпресорите с Valvetronic включително двоен VANOS и High Precision Injection. При дизеловите двигатели специално оптимизираните технологии на турбокомпресорите са комбинирани с директно впръскване Common Rail от най-ново поколение и променлива геометрия на турбината. Това позволява значително понижение на разхода на гориво при BMW TwinPower Turbo бензиновите и дизелови двигатели – при същевременно осезаемо повишение на мощността в широки оборотни режими.