ВЪЗЛОЖЕТЕ НА НАДЕЖДНИ ПОМОЩНИЦИ.

BMW ConnectedDrive асистиращите системи на BMW Серия 4 Гран Купе.

Множество иновативни технологии ви подпомагат по време на шофиране и гарантират сигурност и комфорт на най-високо ниво. За да можете да се фокусирате върху най-важното - безграничната радост от шофирането.

АСИСТЕНТ ЗА ШОФИРАНЕ.

Оборудването Асистент за шофиране комбинира работещото с камера предупреждение при напускане на лентата, предупреждение при опасност от сблъсък и предупреждение за пешеходци с лека спирачна функция при градски условия.

Системата разпознава маркировката на пътното платно и при предупреждава с вибрация на волана и съобщение на арматурното табло при опасност от неволно напускане на лентата при скорост над около 70 км/ч. При включен мигач, тоест когато напускането на лентата е целенасочено, предупреждението не се активира. И докато предупреждението за опасност от сблъсък с лека спирачна функция при градски условия разпознава автомобили, то предупреждението за пешеходци с лека спирачна функция при градски условия реагира и на хора. Ако движещият се отпред автомобил намали скоростта рязко, при активирано предупреждение от сблъсък BMW реагира веднага. Първо светва символ на арматурното табло, след това той започва да мига, след което прозвучава и акустичен сигнал, а при скорост до 60 км/ч леко се активират и спирачките. При предупреждението за пешеходци, което работи между 10 и 60 км/ч, при непосредствена опасност се активира едностепенно предупреждение. Когато системата предупреждава за опасност от сблъсък, се подготвят и спирачките за по-бърза реакция. В аварийна ситуация, системата автоматично активира спирачките. При тъмнина и мъгла функциите на системата могат да бъдат ограничени.

BMW HEAD-UP ДИСПЛЕЙ.

Пълноцветният BMW Head-Up дисплей проектира важната информация за пътуването директно в зрителното ви поле и така повишава вашата концентрация върху случващото се на пътя.

Дисплеят изобразява данни като актуалната скорост и – в зависимост от оборудването - указанията на навигационната система, Speed Limit Info вкл. забраните за изпреварване, имена на песните или телефонния указател и списъците с обаждания и предупрежденията на асистиращите системи. Проектираните на предното стъкло символи се изобразяват пълноцветно и с брилянтна резолюция. Те се появяват все едно са на 2,3 метра пред автомобила и така информацията се разпознава бързо и комфортно от водача, при минимално отклоняване на вниманието му. Яркостта на проектираните изображения автоматично се адаптира към външните светлинни условия. Системата разполага с нощен и дневен режим. Настройката на яркостта може да се извършва чрез менюто на iDrive. Освен това можете да изберете каква допълнителна информация да се изобразява освен актуалната скорост и предупрежденията на асистиращите системи.

Навигационна система Professional с iDrive Touch контролер.

Навигационната система Professional впечатлява с изключителния си дизайн и богатата гама от възможности. Това е лесна за управление, перфектно интегрирана в BMW навигационна система включително концепция за управление iDrive и iDrive Touch контролер.

Системата включва устройство Hands-free USB-интерфейс и гласово управление, радио BMW Professional с DVD-плеър, както и 20 GB памет за музикални файлове. Тя също така улеснява и ползването на Real Time Traffic Information (RTTI). Вграденият 8,8-инчов LCD цветен дисплей с функция Splitscreen (основен и асистиращ прозорец) гарантира оптимална четимост и прегледност.


Управлението чрез iDrive Touch контролера е интуитивно, върху неговата чувствителна на допир повърхност въвеждането на целите за навигационната система може да се извършва със собствения почерк. Като алтернатива системата може да бъде управлявана от бутоните за директен достъп респ. осемте бутона за любими функции или чрез гласови команди. Благодарение на триизмерното изобразяване на картите, както и на сателитни снимки като фон и подбрани забележителности с фотореалистично качество, навигацията се превръща във вълнуващо визуално преживяване.


Актуализациите на картите са безплатни три години при дилърите на BMW. В рамките на BMW ConnectedDrive в подбрани страни в Европа системата автоматично актуализира картите до 4 пъти годишно.

Навигационна система Professional

SPEED LIMIT INFO.

SPEED LIMIT INFO.

Safety first: Speed Limit Info including no-overtaking indicator shows the current speed limit in the instrument cluster, as well as information regarding no-overtaking zones. This is shown on the Info Display in the instrument cluster or in the Head-Up Display. A special camera detects the relevant traffic signs. This information is processed by a control unit along with data from the navigation system.
Features including the rain sensor are also incorporated, so variable speed limits in specific instances are also registered – under wet conditions or at certain times of day, for example. This means the driver will always be well informed about the road ahead. The Navigation System Business or Professional are required.

АКТИВНА ЗАЩИТА.

Активна защита е система на BMW ConnectedDrive за превантивна защита на пътниците.

Веднага след закопчаването им предните предпазни колани автоматично се обтягат еднократно при потегляне.

В критични ситуации на пътя предпазните колани на предните седалки се обтягат, страничните прозорци и люкът на покрива (ако има монтиран) се затварят. При комфортните седалки облегалката на пътника до водача се изправя. Критична ситуация на пътя е например внезапно аварийно спиране на автомобила пред вас или недозавиване или презавиване на вашия автомобил.

При оборудването Предупреждение при опасност от сблъсък или Предупреждение при опасност от сблъсък със спирачна функция е възможно - в рамките на възможностите на системата - да разпознати възможни сблъсъци в движещи се отпред или спиращи автомобили. В случай на сблъсък при определени случаи системата може автоматично и без намесата на водача да спре автомобила. По този начин опасността от последващи сблъсъци може да бъде намалена или напълно елиминирана.

Освен това асистентът за следене на умората на водача следи поведението ви зад волана за признаци на умора. Системата анализира поведението ви зад волана и реагира на отклонения. В такъв случай на контролния дисплей се появява препоръка за кратка почивка.

СИСТЕМИ ОТ КАМЕРИ.

Множеството различни системи от камери ви позволяват да следите случващото се около автомобила дори и в сложни ситуации.

  • Камера за обратно виждане

    Камерата за обратно виждане ви позволява да следите зоната зад автомобила при маневриране и паркиране върху контролния дисплей. Камерата за обратно виждане ви дава по-добра видимост при движение на заден ход и паркиране при скорост до 20 км/ч. Интерактивните линии ви показват дали желаното паркомясто е достатъчно голямо за автомобила и ви подпомагат при паркиране чрез цветно маркираните повърхности върху контролния дисплей. В комбинация с теглич камерата за обратно виждане е оборудвана с практична функция за увеличение на изображението, която облекчава доближаването и закачането на ремаркето.

  • Камери „Птичи поглед”

    Камери „Птичи поглед” ви подпомагат при паркиране и маневриране в тесни пространства. За тази цел върху контролния дисплей се показва изображение на пространството встрани, отпред и зад автомобила от „птичи поглед” (Top View).
    Системата включва и Странични камери за подобрена видимост при трудни участъци (например излизане от тесни улици и кръстовища). Двете дигитални камери отляво и отдясно на предната част на автомобила следят ситуацията отстрани и подават изображение на контролния дисплей. Това ви дава възможност своевременно да видите идващите автомобили и да реагирате.

АСИСТЕНТ ПРИ ПАРКИРАНЕ.

Асистентът при паркиране ви помага при маневрирането в паркоместа, успоредни на пътното платно. Независимо дали е активирана, системата измерва размера на паркоместата при преминаване с ниска скорост (под 35 км/ч) и максимално разстояние от 1,5 метра до редицата паркирани автомобили.

Когато бъде открито достатъчно голямо паркомясто, водачът трябва само да включи мигача и асистентът при паркиране поема завиването, докато водачът подпомага маневрирането чрез избор на подходяща предавка, подаване на газ и натискане на спирачката. При това системата подпомага водача с указания на контролния дисплей и допълнителни акустични сигнали. Резултатът: винаги спокойно паркиране и повишена сигурност.