ИНОВАТИВНО. ДО НАЙ-МАЛКИТЕ ДЕТАЙЛИ.

Ефективността на BMW Серия 4 Кабриолет.

Пренасянето на изключителната мощност до пътя с максимална ефективност - и при BMW Серия 4 Кабриолет BMW EfficientDynamics демонстрираа иновативната си сила чрез всеобхватния пакет от технологии. За радостта от шофирането под открито небе: неподражаемо динамична, при ниски емисии.

РЕЖИМ ECO PRO.

В зависимост от индивидуалния стил на шофиране режимът ECO PRO понижава разхода на гориво с до 20 процента, както е установено при вътрешно изследване на BMW. Допълнителен потенциал за икономии осигуряват функциите „безмоторно” движение (само с автоматична трансмисия), предвиждащият асистент и режима ECO PRO Route (и двата само при Навигационната система Professional).

  • Функция "безмоторно" движение

    Функцията „безмоторно” движение отделя двигателя от задвижването, когато автомобилът се движи по инерция респ. водачът отнеме газта при скорост до 160 км/ч и не натисне спирачката. В режим Sport автомобилът реагира по-директно и позволява още по-спортен стил на шофиране.

  • Предвиждащ асистент

    Чрез навигационната система предвиждащият асистент разпознава локалните дадености по маршрута и дава своевременни съвети. Ако зад следващия завой има участък с ограничение на скоростта, системата препоръчва отнемане на газта още преди завоя.

  • ECO PRO Route

    ECO PRO Route осигурява особено икономично шофиране. В зависимост от различни параметри като индивидуалния стил на шофиране, актуалния трафик, както и състоянието на пътя той предлага най-ефективния маршрут до целта.

АЕРОДИНАМИКА.

Целият дизайн на автомобила е подчинен на философията BMW EfficientDynamics. Обтекаемият силует гарантира изключителна аеродинамичност. Предната броня е видимият дизайнерски елемент, който олицетворява философията BMW EfficientDynamics. Интегрираната Въздушна завеса отвежда въздуха покрай арките на предните колела. По този начин ускореният въздушен поток образува „завеса” от външната страна на колелата. Насрещният въздушен поток около колелата се направлява и от Air Breather. Тези иновативни технологии намаляват завихрянията и въздушното съпротивление, като по този начин допринасят и за понижаването на разхода на гориво. Гладкото покритие на дъното на автомобила и капсуловането на моторния отсек са друг детайл, който гарантира интензивно подобрение на аеродинамиката. Новите покриващи елементи осигуряват не само значително оптимизиране на аеродинамиката: е гарантират и чувствително подобряване на шумоизолацията, както и по-добра защита срещу корозия.

ЗНАЧИТЕЛНО НАМАЛЕНИЕ НА РАЗХОДА НА ГОРИВО.

ЗНАЧИТЕЛНО НАМАЛЕНИЕ НА РАЗХОДА НА ГОРИВО.

При бензиновите двигатели технологията BMW TwinPower Turbo комбинира иновативни технологии при турбокомпресорите с Valvetronic, двоен VANOS и High Precision Injection. При дизеловите двигатели се използват оптимизирани технологии на турбокомпресорите в комбинация с директно впръскване Common Rail от най-ново поколение и променлива геометрия на турбината. По този начин при BMW TwinPower Turbo бензиновите и дизеловите двигатели се постига значително понижение на разхода на гориво - при осезаемо повишаване на мощността в значително по-широки оборотни диапазони.

АВТОМАТИЧНА ФУНКЦИЯ СТАРТ/СТОП

Автоматичната функция Старт/Стоп гарантира, че вашият автомобил ще изразходва гориво само когато се движи. При престои, например на светофари и в задръствания, Автоматичната функция Старт/Стоп изключва двигателя, когато той работи на празен ход и вие сте отпуснали съединителя (механична скоростна кутия) или сте натиснали спирачката до пълно спиране на автомобила (трансмисия Steptronic).
Индикатор на информационния дисплей показва кога автоматичната функция Старт/Стоп е активна. Когато натиснете съединителя (при механична скоростна кутия) или отпуснете спирачката (трансмисия Steptronic), двигателят стартира отново за части от секундата и вие може да продължите пътуването си без забавяне.
Автоматичната функция Старт/Стоп не допуска никакви компромиси с комфорта и сигурността и не се активира, докато двигателят не е достигнал оптималната си работна температура, интериорът не е затоплен/охладен до желаната степен, ако акумулаторът не е зареден достатъчно или вие въртите волана.
Управляващият блок при необходимост стартира двигателя дори и когато автомобилът е спрял. Например когато автомобилът потегли леко по инерция или предното стъкло се изпоти. Автоматичната функция Старт/Стоп може винаги да бъде изключена с натискане на бутон.

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА СПИРАЧНАТА ЕНЕРГИЯ.

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА СПИРАЧНАТА ЕНЕРГИЯ.

При всяко спиране се освобождава енергия, която дълго време оставаше неоползотворена. Регенерацията на спирачната енергия ползва този подценяван досега потенциал и произвежда електричество от освободената при движение по инерция или спиране кинетична енергия. С тази електроенергия се зарежда акумулаторът. Благодарение на този система за интелигентно управление на енергията алтернаторът не трябва да работи постоянно, което намалява натоварването върху двигателя. Разходът на гориво намалява, а мощността се увеличава – напълно в духа на BMW EfficientDynamics.

ИНДИКАТОР ЗА ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА ПРЕДАВКИТЕ.

ИНДИКАТОР ЗА ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА ПРЕДАВКИТЕ.

Чрез своевременно и оптимално превключване може да спестите много гориво, най-вече при движение в града и по междуградските пътища.
Оптимално превключване, понижаване на разхода - в зависимост от ситуацията на пътя и оборотите на двигателя електрониката изчислява най-ефективната в момента предавка, а светеща стрелка на информационния дисплей ви показва най-ефективния момент за възходящо или низходящо превключване. Но системата разпознава и ситуациите, когато ускорявате бързо, и в съответствие с това подходящият момент за превключване се препоръчва при по-високи обороти. При сравнителни тестове е установено, че автомобилите с индикатор за превключване на предавките изразходват около 4% по-малко гориво.

ЕЛЕКТРИЧЕСКО СЕРВОУПРАВЛЕНИЕ.

ЕЛЕКТРИЧЕСКО СЕРВОУПРАВЛЕНИЕ.

Оптимизирано усещане във волана.

Кормилното управление с електрическо усилване осигурява оптимално усещане във волана. То е по-слабо чувствително към удари, а активното успокояване на колебанията осигурява надеждно елиминиране на загубата на устойчивост по курса. Опционалният спортен бутон позволява по всяко време да изберете по-твърди характеристики на кормилното управление. За разлика от конвенционалното сервоусилване, при кормилното управление с електрически сервоусилвател не се използва хидравлика, а интелигентно решение с електромотор. Той работи само тогава, когато е необходимо усилване, тоест когато въртите волана. Когато се движите направо – което според статистиката е 90 процента от всяко пътуване – електромоторът не работи и не изразходва никаква енергия. Резултатът: кормилното управление с електрически сервоусилвател осигурява икономия от около 0,3 л/100 км спрямо автомобил с конвенционална хидравлична система, което е важен принос за повишаване на ефективността. И тъй като няма хидравлично масло, се намаляват разходите по поддръжката и замърсяването на околната среда.
При някои модели можете да комбинирате кормилното управление със Servotronic. Тази система автоматично адаптира сервоусилването към скоростта на автомобила. За тази цел се изчислява необходимото усилване при съответната скорост и електрическото сервоуправление се управлява в зависимост от това. Когато шофирате с ниска скорост, например из тесни улици с остри завои, е необходимо минимално усилие за въртене на волана. При увеличаване на скоростта сервоусилването се намалява постепенно, за да се осигури още по-директен контакт с пътя и оптимална стабилност по курса.