ИГРАТА С МОЩНОСТТА НИКОГА НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА ЛЕСНА.

Динамиката на управлението и ефективността на BMW Серия 1 (3 врати).

ИГРАТА С МОЩНОСТТА НИКОГА НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА ЛЕСНА.

Динамиката на управлението и ефективността на BMW Серия 1 (3 врати).

С пъргавия си, зареден с енергия темперамент BMW Серия 1 е създадено за движението в града. Благодарение на BMW TwinPower Turbo двигателите и опционалната 8-степенна трансмисия Steptronic то ускорява бързо. А в режим ECO PRO постига максимален пробег. Идеалният спътник – с вълнуващо излъчване и нисък разход на гориво.

ИГРАТА С МОЩНОСТТА НИКОГА НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА ЛЕСНА.Динамиката на управлението и ефективността на BMW Серия 1 (3 врати).

С пъргавия си, зареден с енергия темперамент BMW Серия 1 е създадено за движението в града. Благодарение на BMW TwinPower Turbo двигателите и опционалната 8-степенна трансмисия Steptronic то ускорява бързо. А в режим ECO PRO постига максимален пробег. Идеалният спътник – с вълнуващо излъчване и нисък разход на гориво.

ТЕХНОЛОГИИ BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Извлечете повече от всеки литър гориво с BMW EfficientDynamics: по-висока мощност, по-висока ефективност и още повече радост от шофирането. Чиста динамика благодарение на иновативните технически решения, които понижават разхода на гориво и в същото време повишават радостта от шофирането – серийно при всяко BMW.

 • BMW 116d EfficientDynamics Edition.

  По отношение на ефективността и икономичността BMW 116d EfficientDynamics Edition с BMW TwinPower Turbo 1,5-литров 3-цилиндров дизелов двигател играе в собствена лига. Двигателят развива 85 кВт (116 к.с.) при 4 000 об/мин и разгръща максималния си въртящ момент от 270 Нм между 1 750 и 2 250 об/мин. BMW 116d EfficientDynamics Edition ускорява от 0 до 100 км/ч за 10,4 секунди. Средният разход на гориво е само 3,8 до 3,4 литра на 100 километра при емисии на СО2 от само 101 до 89 г/км – стойности, които убедително подчертават изключителната ефективност на този двигател.
  BMW TwinPower Turbo 1,5-литровият 3-цилиндров дизелов двигател реагира спонтанно на командите с педала на газта още от най-ниски обороти и се отличава с много спокоен ход. Той е оборудван с директно впръскване Common Rail и иновативна технология на турбокомпресора с променлива геометрия на турбината. Високата ефективност на автомобила се дължи и на мерките за подобряване на аеродинамиката. Сред тях са аеродинамично оптимизираните 16-инчови алуминиеви джанти, както и електрическото управление на въздушните клапи, които отварят и затварят достъпа на въздух до радиатора в зависимост от нуждите от охлаждане на двигателя.

BMW TWINPOWER TURBO ДВИГАТЕЛИ.

Благодарение на технологията BMW TwinPower Turbo, иновативните BMW бензинови и дизелови двигатели от семейството на EfficientDynamics осигуряват значително по-темпераментно разгръщане на мощността, както и спонтанни реакции още при ниски обороти, като в същото време са изключително икономични и с ниски емисии. Повишената ефективност и оптималната динамика гарантират осезаемо по-голяма радост от шофирането.
При бензиновите двигатели се използва иновативна технология на турбокомпресорите, напълно променливо управление на клапаните вкл. променливо управление на разпределителните валове двоен VANOS и директно впръскване на бензина High Precision Injection. Комбинацията от тези високотехнологични компоненти осигурява изключително разгръщане на мощността при висока ефективност. При дизеловите двигатели също се използва свръхпълнене с турбокомпресори с променлива геометрия, комбинирано с директно впръскване Common Rail от най-ново поколение. Оптимизираното по този начин изгаряне има допълнителен принос за понижаването на разхода на гориво и емисиите.

8-СТЕПЕННА ТРАНСМИСИЯ STEPTRONIC.

8-степенната трансмисия Steptronic поставя стандарти по отношение на комфорта и динамиката и е ключов елемент от BMW EfficientDynamics. Особено финото степенуване на отделните предавки осигурява оптимално разгръщане на мощността при всякаква скорост. Това осигурява значително намаление на разхода на гориво, като в същото време се наслаждавате на още по-високи спортен дух и динамика. При висока скорост допълнителните предавки понижават оборотите, благодарение на което намалява както разхода на гориво, така и шума от двигателя.
За това допринася и съединителят на хидротрансформатора – дори и при превключване в ръчен режим. В комбинация с малките промени в оборотите на двигателя и прецизното степенуване на предавките се постига особено висок комфорт на превключването.
Интегрираните функции като предвиждащото задвижване, разпознаването на състоянието на автомобила и разпознаването на ситуацията на пътя имат значителен принос за поведението на трансмисията при превключване на предавките. При всяка ситуация на пътя системата избира оптималната предавка в зависимост от избрания режим на движение. Управлението на трансмисията е свързано с навигационната система и в зависимост от маршрута избира по-спортни и спонтанни реакции (режим SPORT) или по-комфортни настройки с по-рядко превключване на предавките (режим COMFORT).

РЕЖИМ ECO PRO

В зависимост от индивидуалния стил на шофиране режимът ECO PRO позволява понижаване на разхода на гориво с до 20 процента, както бе установено при вътрешно измерване на BMW. Допълнителен потенциал за икономии от 5 процента предлагат функциите безмоторно движение (само с трансмисия Steptronic), предвиждащия асистент (само с навигационна система Professional) и ECO PRO Route (само с навигационна система Business или Professional).

 • Безмоторно движение

  Функцията безмоторно движение отделя двигателя от задвижването и той се движи „безмоторно”, когато при скорост между 50 и 160 км/ч водачът отнеме газта и не натисне спирачката. При необходимост предвиждащият асистент може интелигентно да изключи безмоторното движение.

 • Предвиждащ асистент

  Въз основа на данните от навигационната система той разпознава ограниченията на скоростта, населените места, завоите, кръговите движения и изходите от магистралата по маршрута ви и може да ви даде предвидливи съвети за своевременно отнемане на газта.

 • ECO PRO Route

  В зависимост от различни параметри като индивидуалния стил на шофиране, актуалния трафик, както и състоянието на пътя ECO PRO Route предлага най-ефективния маршрут до целта. Бордният компютър показва колко гориво може да бъде спестено чрез включването на ECO PRO Route.

ИНТЕЛИГЕНТНО УПРАВЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯТА

Интелигентното управление на енергията на BMW Серия 1 серийно включва технологиите на BMW EfficientDynamics автоматичната функция Старт/Стоп, регенерацията на спирачната енергия и индикатор за превключване на предавките. Взаимодействието на тези технологии осигурява устойчива мобилност и максимална ефективност.

 • Автоматична функция Старт/Стоп

  Автоматичната функция Старт/Стоп гарантира, че вашият автомобил ще изразходва гориво, само когато се движи. При престои, например на светофари и в задръствания, автоматичната функция Старт/Стоп се възползва от наличния потенциал за икономии и изключва двигателя, когато трансмисията е на неутрална предавка и отместите крака си от педала на съединителя (механична скоростна кутия) респективно натиснете спирачката до пълно спиране на автомобила (трансмисия Steptronic).
  Индикатор на информационния дисплей показва кога автоматичната функция Старт/Стоп е активна. Когато натиснете съединителя (механична скоростна кутия) респективно отместите крака си от педала на спирачката (трансмисия Steptronic), двигателят стартира веднага напълно автоматично.
  Автоматичната функция Старт/Стоп не допуска никакви компромиси с комфорта и сигурността и не се активира, докато двигателят не е достигнал оптималната си работна температура, интериорът не е затоплен/охладен до желаната степен, ако акумулаторът не е зареден достатъчно или вие въртите волана. Управляващият блок при необходимост стартира двигателя дори и когато автомобилът е спрял. Например когато автомобилът потегли леко по инерция или предното стъкло се изпоти. Автоматичната функция Старт/Стоп може винаги да бъде изключена с натискане на бутон.

 • Регенерация на спирачната енергия

  При всяко спиране се освобождава енергия, която дълго време оставаше неоползотворена. Регенерацията на спирачната енергия ползва този подценяван досега потенциал и произвежда електричество от освободената при движение по инерция или спиране кинетична енергия. С тази електроенергия се зарежда акумулаторът. Благодарение на тази система за интелигентно управление на енергията алтернаторът не трябва да работи постоянно, което намалява натоварването върху двигателя. Разходът на гориво намалява, а мощността се увеличава – напълно в духа на BMW EfficientDynamics.

 • Електрическо сервоуправление

  При кормилното управление с електрически сервоусилвател, усилването се адаптира оптимално към актуалната скорост на движение. Това означава по-директни и прецизни реакции на кормилното управление при висока скорост и лекота и повратливост при маневриране. При това кормилното управление изразходва енергия само когато това е необходимо. По този начин се понижават разхода на гориво и емисиите.
  Вместо хидравлична помпа се използва електродвигател. Докато конвенционалните хидравлични системи постоянно се нуждаят от мощност на двигателя – респ. гориво, то електрическото сервоуправление работи само тогава, когато въртите волана. Ако се движите направо и държите волана неподвижно, напр. при движение в дълги завои, електродвигателят не работи и не изразходва енергия. Благодарение на гъвкавото адаптиране на сервоусилването към актуалната ситуация на пътя и скоростта се повишава комфорта на кормилното управление.

 • Индикатор за превключване на предавките

  Чрез оптималното своевременно превключване на предавките може да бъде спестено много гориво – особено при движение из града или по междуградските пътища. Оптимално превключване, понижаване на разхода – в зависимост от ситуацията на пътя и оборотите на двигателя електрониката изчислява най-ефективната в момента предавка, а светеща стрелка на информационния дисплей ви показва най-ефективния момент за възходящо или низходящо превключване. Системата разпознава и ситуациите, когато ускорявате бързо, и в съответствие с това подходящият момент за превключване се препоръчва при по-високи обороти. При сравнителни тестове на BMW е установено, че автомобилите с индикатор за превключване на предавките изразходват около 4% по-малко гориво.

BMW xDRIVE.

Интелигентната система за двойно задвижване BMW xDrive се адаптира перфектно и към най-тежките ситуации на пътя, като винаги предлага ненадминато сцепление. С xDrive и динамичния контрол на стабилността (DSC) автомобилът винаги остава стабилен по курса. Контролирано от сензора на DSC, xDrive своевременно разпределя задвижващата мощност между осите, за да предотврати презавиването и недозавиването в завоите още в зародиш, с което повишава стабилността по курса. Освен това се гарантира пъргаво и сигурно потегляне при хлъзгава настилка и наклони. Дори и при критични ситуации на пътя се налагат по-редки намеси на DSC.
Намесите на DSC се налагат само при критични ситуации на пътя. По този начин xDrive ефективно комбинира преимуществата на двойното задвижване – сцепление, стабилност по курса и сигурност на пътя - с типичната за BMW пъргавина.