ИНТЕЛИГЕНТНИ ПОМОЩНИЦИ ЗА ВСЯКА СИТУАЦИЯ.

BMW ConnectedDrive асистиращите системи на BMW Серия 1 (3 врати).

Шофирането може да бъде още по-спокойно, когато интелигентните асистиращи системи поемат някои от задачите вместо вас. Асистентът за шофиране ви предупреждава за евентуални рискове. Навигационната система Professional се ориентира навсякъде. А със Speed Limit Info вие в най-добрия случай ще бъдете снимани от спътника си. А това са само три от опциите, които повишават радостта от шофирането на BMW Серия 1.

Driver Assitance 6

АСИСТЕНТ ЗА ШОФИРАНЕ

Оборудването Асистент за шофиране комбинира работещото с камера предупреждение при напускане на лентата, предупреждение при опасност от сблъсък и предупреждение за пешеходци със спирачна функция при градски условия.

Системата разпознава маркировката на пътното платно и при предупреждава с вибрация на волана и съобщение на арматурното табло при опасност от неволно напускане на лентата при скорост над около 70 км/ч. При включен мигач, тоест когато напускането на лентата е целенасочено, предупреждението не се активира.

И докато предупреждението за опасност от сблъсък със спирачна функция при градски условия разпознава автомобили, то предупреждението за пешеходци със спирачна функция при градски условия реагира и на хора. Ако движещият се отпред автомобил намали скоростта рязко, при активирано предупреждение от сблъсък BMW реагира веднага. Първо светва символ на арматурното табло, след това той започва да мига, след което прозвучава и акустичен сигнал, а при скорост до 60 км/ч автоматично се активират и спирачките. При скорости до 20-25 км/ч предупреждението за пешеходци помага да предотвратяване на сблъсъците, а при скорост до 60 км/ч намалява тежестта на инцидента. Когато системата трябва да се намеси, тя подготвя спирачките за бърза реакция и при нужда ги активира. Асистентът за умора на водача следи поведението му за следи от изморяване. При прояви на умора на контролния дисплей се появява препоръка за почивка.

АКТИВЕН АВТОПИЛОТ С ФУНКЦИЯ STOP&GO

Опционалният активен автопилот с функция Stop&Go вкл. работещо с радар предупреждение при опасност от сблъсък с пълно и целенасочено спиране осигурява още по-висок комфорт и сигурност в задръствания. Системата поддържа зададената от водача скорост, както и дистанцията до движещия се отпред автомобил. Автомобилът ускорява и намалява скоростта автоматично, като избраната дистанция се поддържа и в бавно движещ се трафик, и в задръствания до пълно спиране. Когато в лентата ви навлезе автомобил или вие се приближите до движещ се отпред автомобил, системата фино адаптира скоростта към включващия се във вашата лента или движещия се пред вас автомобил. Системата може да бъде активирана до скорост 210 км/ч.
Функцията Stop&Go не само автоматично контролира скоростта до пълно спиране, но и за известен период ускорява отново автомобила до желаната скорост, когато трафика го позволява.
Ако автомобилът пред вас намали скоростта рязко, при активирано предупреждение за опасност от сблъсък BMW реагира веднага. Първо се изобразява предупредителен символ, след това символът започва да мига и прозвучава акустичен сигнал, след което автомобила спира рязко.

АСИСТЕНТ ПРИ ПАРКИРАНЕ

Асистентът за паркиране ви помага при маневрирането в паркоместа, успоредни и перпендикулярни на пътното платно. Независимо дали е активирана, при преминаване със скорост до 35 км/ч и максимално разстояние 1,5 метра до редицата паркирани автомобили системата измерва дори и малките паркоместа.

 

Когато бъде открито достатъчно голямо паркомясто, водачът трябва само да включи мигача и асистентът при паркиране поема завиването, докато водачът подпомага маневрирането чрез избор на подходяща предавка, подаване на газ и натискане на спирачката. При това системата подпомага водача с указания на контролния дисплей и допълнителни акустични сигнали.


При бавно доближаване до препятствие асистентът при паркиране се активира автоматично чрез функцията "Auto PDC (Automatic Park Distance Control). Разширената функционалност на системата включва и подпомагане на водача и при паркиране в паркоместа, разположени перпендикулярно на пътното платно. В този случай PDC предупреждава и при намаляване на разстоянието до препятствия, разположени отстрани на автомобила.

 

При паркиране без активиран асистент при паркиране се ползват неговите допълнителни странични сензори, за да се следи областта отстрани на автомобила и да изобрази препятствията на контролния дисплей. Резултатът: винаги спокойно паркиране с повишена сигурност.

НАВИГАЦИОННА СИСТЕМА PROFESSIONAL

Навигационната система Professional впечатлява с изключителния си дизайн и богатата гама от възможности. Това е лесна за управление, перфектно интегрирана в BMW навигационна система, включително концепция за управление iDrive и iDrive Touch контролер. Системата включва устройство Hands-free USB-интерфейс и гласово управление, радио BMW Professional с DVD-плеър, както и 20 GB памет за музикални файлове. Тя също така улеснява и ползването на Real Time Traffic Information (RTTI). Вграденият 8,8-инчов LCD цветен дисплей с функция Splitscreen (основен и асистиращ прозорец) гарантира оптимална четимост и прегледност.

  • iDrive Touch контролер

    Управлението чрез iDrive Touch контролера е интуитивно, върху неговата чувствителна на допир повърхност въвеждането на целите за навигационната система може да се извършва със собствения почерк. Като алтернатива системата може да бъде управлявана от бутоните за директен достъп респ. осемте бутона за любими функции или чрез гласови команди. Благодарение на триизмерното изобразяване на картите, както и на сателитни снимки като фон и подбрани забележителности с фотореалистично качество, навигацията се превръща във вълнуващо визуално преживяване.

  • Автоматичен ъпдейт на картите

    Актуализациите на картите са безплатни три години при дилърите на BMW. В рамките на BMW ConnectedDrive в подбрани страни в Европа системата автоматично актуализира картите до 4 пъти годишно.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ НА СКОРОСТТА (SPEED LIMIT INFO)*

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ НА СКОРОСТТА (SPEED LIMIT INFO)*

Сигурността на първо място: Информацията за ограничения на скоростта използва вградена камера в огледалото за обратно виждане за надеждно засичане на текущи и проментливи ограничения на скоростта - например по време на мокър път. Тя показва постоянни и временни знаци, както и допълнителни знаци за забрани за изпрварване. Информацията за ограничения на скоросста показва и текущата максимално позволена скорост на пътя. В случай, че няма налични знаци, се използва и показва информация от навигационната система.

*За момента услугата не се предлага в България.

КАМЕРА ЗА ОБРАТНО ВИЖДАНЕ

КАМЕРА ЗА ОБРАТНО ВИЖДАНЕ

Камерата за обратно виждане позволява на водача да следи зоната зад автомобила на контролния дисплей при маневриране и паркиране. Тя осигурява и по-добър обзор при шофиране на заден ход и маневриране при скорост до 15 км/ч.
Водещите линии на контролния дисплей и цветната маркировка на препятствията показват на водача дали избраното паркомясто е достатъчно голямо за автомобила и го подпомагат при паркиране. Така например при пълно завъртане на волана се изобразяват червени линии на завой, както и зелени водещи линии, които се адаптират в зависимост от завъртането на волана.
Камерата за обратно виждане се деактивира автоматично след 10 метра и когато автомобилът се движи с повече от 15 км/ч. В комбинация с теглич, камерата за обратно виждане се оборудва с практична функция за увеличаване на изображението, която облекчава доближаването и закачането на ремаркето.

АСИСТЕНТ ЗА ДЪЛГИТЕ СВЕТЛИНИ

АСИСТЕНТ ЗА ДЪЛГИТЕ СВЕТЛИНИ

Асистентът за дългите светлини облекчава водача при пътуване през нощта чрез автоматично превключване от къси на дълги светлини при движещи се в същата и насрещната посока автомобили и по този начин предотвратява заслепяването на другите участници в движението.

Системата превключва на къси светлини и когато уличното осветление е достатъчно силно.Камера, разположена около вътрешното огледало за обратно виждане, регистрира светлината от фаровете на другите автомобили още на разстояние до 700 метра. Задните светлини на движещите се отпред автомобили се разпознават от разстояние 400 метра. Когато при активиран асистент за дългите светлини бъдат разпознати фаровете на насрещно движещ се автомобил или задните светлини на движещ се в същата посока автомобил, системата автоматично превключва на къси светлини. По този начин водачът може постоянно да шофира с включени дълги светлини за особено висок комфорт и сигурност при тъмнина.